Foto: Shutterstock
Diskusijā 'Ko par zinātnes komunikāciju esam iemācījušies no Covid-19?' tās dalībnieki meklēja atbildes uz jautājumiem, kādas ir lielākās kļūdas un uzvaras zinātnes komunikācijā gan Covid-19 laikā, gan vispār.

Sarunu rīkoja Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes studenti, un diskusiju vada kritiskās domāšanas pasniedzējs Edgars Lapiņš. Par zinātnes komunikāciju runāja "Delfi Campus" redaktors Edžus Miķelsons, žurnāla ārstiem "Medicus Bonus" redaktore Aija Kažoka, Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta konsultante Nora Biteniece, kā arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas infekciju kontroles dienesta vadītāja p.i., pediatre un pasniedzēja Dana Isarova.

Sarunas sākumā tās dalībnieki norādīja, ka viena no būtiskākajām problēmām komunikācijā par Covid-19 bija pandēmijas sākumā, kad daudzi izvairījās atzīt, ka ir ļoti daudz nezināmā par šo vīrusu. "Sākumā vajadzēja uzreiz nokomunicēt – mēs vēl nezinām, un tas ir okei," teica Miķelsons.

Isarova sarunas laikā norādīja, ka ir jāstrādā pie mediķu komunikācijas par Covid-19. Viņa paskaidroja, ka nav pieļaujama situācija, kad, piemēram, cilvēks medijos lasa informāciju, ka Covid-19 vakcīnas ir drošas grūtniecēm, taču, sievietei ierodoties vakcinācijas centrā, medicīnas personāls paziņo pretējo. Isarova uzsvēra, ka nav pieļaujama situācija, kad nepatiesu informāciju izplata mediķi.

Šeit jānorāda, ka "Delfi" jau rakstīja, ka ieteikums vakcinēties pret Covid-19 ir sievietēm jebkurā grūtniecības laikā. Nav pierādīts, ka vakcīna nelabvēlīgi ietekmē augļa attīstību. Sīkāk par šo tēmu var lasīt šeit.

Miķelsons teica, ka komunikācijā par Covid-19 būtiska ir sarunas dalībnieku savstarpēja uzticību. Viņš ieteica klausītājiem un sarunas dalībniekiem izmantot uzticības "kredītpunktus", sarunās ar saviem tuviniekiem, atspēkojot viltus ziņas par Covid-19.

Jau ziņots, ka sarunu festivāls "Lampa" notiek 20. un 21. augustā Cēsu pilsētvidē, tiešsaistē un kopā skatīšanās vietās visā Latvijā. Festivāla programma ir pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!