Foto: DELFI

Pašlaik Centrālā laboratorija veic antivielas SARS-CoV-2 testus, ar kuriem ir iespējams noteikt, vai cilvēks ir vakcinēts pret Covid-19, portālu "Delfi" informēja "Repharm" pārstāve Līga Ribkinska.

Kā informē Ribkinska, ir dažāda veida antivielu testi, un tāpat ir iespējams pārliecināties, vai cilvēks ir izslimojis ar Covid-19.

"Kā vakcinējoties, tā arī pārslimojot, iespēja, ka neizstrādājas un testējot neuzrādās nekādas antivielas, ir ļoti niecīga un tā varētu būt imūnkompetentām personām, kas procentuāli ir ļoti neliela populācijas daļa. Pēc pieejamiem pasaules medicīnas literatūras datiem ir 0,1 % iedzīvotāju, kuriem antivielas neizstrādājas, un katru šādu gadījumu ir jāaplūko individuāli," stāsta laboratorijas pārstāve.

Testus rekomendēts veikt, sākot ar 14. dienu pēc inficēšanās ar Covid-19 vīrusu vai pēc vakcinācijas.

Šāda veida testi pieejami arī E. Gulbja laboratorijā, liecina tās publicētais mājaslapā. Konkrētās analīzes paredzētas, lai noteiktu, cik izteikta ir antivielu veidošanās pēc vakcinācijas vai/ un saslimšanas ar Covid-19," liecina laboratorijas publicētais.

Portāls "Delfi" rakstīja, ka šī mēneša pirmajā pusē, 13. augustā Valsts policija ziņoja par vismaz 200 gadījumiem, kuros cilvēki ir maksājuši kukuli par viltotiem Covid-19 digitālajiem sertifikātiem. Līdz šim policija Nacionālajam veselības dienestam ir lūgusi anulēt 12 nelikumīgi iegūtus sertifikātus.

Uz portāla "Delfi" jautājumu par iespēju izmantot šos antivielu testus, lai konstatētu nelikumīgi iegūtu Covid-19 sertifikātu, Valsts policija uzsvēra, ka izmeklēšanas interesēs neatklāj metodes, ar kādām tiek strādāts gadījumos, ja rodas aizdomas par vakcinācijas sertifikāta viltošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!