Foto: Shutterstock
No 87 studentiem (67% no visiem eksāmena kārtotājiem), kuri vienotajā juristu kvalifikācijas eksāmenā "izkrita", 21 par saņemto vērtējumu iesniedza apelācijas sūdzību.

Sīkāku izvērtējumu par apelācijām eksāmena komisija varēs sniegt pēc 9. septembra, kad beigs darbu pie sūdzību izvērtēšanas, preses brīfingā pirmdien, 30. augustā, informēja valsts vienotā juristu profesionālās kvalifikācijas eksāmena komisijas priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

"Šobrīd virzāmies finiša taisnē ar apelācijas komisiju darbu, kura vērtē studentu sūdzības. Būtībā viss process noslēgsies aptuveni 9. septembrī," teica Ziemele.

Vienotā valsts jurista eksāmena komisija sāka strādāt marta pēdējās dienās.

Kā norādīja Ziemele, darbs pie eksāmena izveides un vērtēšanas bijis ļoti intensīvs. Smagākais eksāmena komisijas darbā bija, ka panākt vienošanos starp 45 komisijas locekļiem ar "visdažādāko profesionālo pieredzi no visdažādākajām universitātēm" par eksāmena "latiņu".

Ziemele norādīja, ka tagad visiem juristu izglītībā iesaistītajiem ir iespēja celt juristu izglītības "latiņu". Turklāt viņa norādīja, ka skolas eksāmena rezultātus tieši tā arī uzlūko – kā iespēju pilnveidot mācību programmu un uzlabot juristu izglītību.

"Katram studentam, universitāti beigušam cilvēkam, kas pārstāv juridisko profesiju, ir jāspēj pilnvērtīgi domāt un piemērot konkrētas tiesību normas," preses brīfingā teica eksāmena komisijas priekšsēdētājas vietnieks civiltiesībās, civilprocesa tiesībās un komerctiesībās Andris Spore.

Viņš norādīja, ka vienotais eksāmens noteicis vienotu nepieciešamo zināšanu līmeni juristiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka visi 43 studenti, kas sekmīgi nokārtoja vienoto juristu profesionālās kvalifikācijas eksāmenu, mācījās LU JF.

Kopumā eksāmenu kārtoja četru augstskolu studenti.

Pēc tam, kad paziņoja eksāmena rezultātus un atklājās, ka eksāmenu nokārtojušo vidū ir tikai LU studenti, pārējās augstskolas sarunās ar portālu "Delfi" pauda, ka tāds esot rezultāts, jo eksāmens bijis "labvēlīgāks" pret LU studentiem. Par to, vai tā bija un kā uz šiem komentāriem atbild LU, var lasīt šeit.

Divi eksāmena kārtotāji un juristu kvalifikāciju ieguvušie iepriekš portālam "Delfi" atzina, ka, viņuprāt, būtu nepieciešamas nelielas izmaiņas eksāmena vērtēšanā. Proti, eksāmenā katrā no piecām tiesību nozarēm ir trīs teorijas jautājumi. Ja kaut vienā jautājumā vērtējums ir zemāks par 4, students ir "izkritis" visā nozarē. Pēc studentu domām, vērā ņemt varētu vidējo aritmētisko vērtējumu un visiem trīs jautājumiem. Ziemele, jautāta par šo vērtēšanas kārtību, atbildēja, ka spēkā esošā vērtēšanas kārtība ir būtiska sabiedrībai, jo tādā veidā nerastos situācija, kad tieslietās strādājošam var būt lieli robi zināšanās.

Jau ziņots, ka šā gada 9. jūnijā, 130 tiesību zinātnes studentu elektroniskajā vidē kārtoja pirmo valsts vienoto jurista profesionālās kvalifikācijas eksāmenu,

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!