Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ārvalstu studentiem varētu atvieglot Covid-19 sertifikāta saņemšanas iespējas, paredz Veselības ministrijas (VM) izstrādātie grozījumi noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai".

VM atzīst, ka patlaban spēkā esošā noteikumu redakcija liedz iespēju saņemt Covid-19 sertifikātu personām, kas saņēmušas Eiropas Zāļu aģentūrai (EZA) vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētas vai Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atzītas vakcīnas, kuras Latvijā oficiāli tiek atzītas.

"Tādējādi veidojas pretruna un cilvēki, kas saņēmusi PVO atzītu vakcīnu, kas nav reģistrēta Latvijā, tiek diskriminēti," secina ministrijā.

VM piebilda, ka šis jautājums ir īpaši aktuāls ārvalstu studentiem, kuriem ir iespēja iebraukt Latvijā pēc PVO atzītas vakcīnas saņemšanas, bet viņi nevar apmeklēt augstskolu klātienē un piedalīties citos sabiedrisko pasākumos.

Lai situāciju mainītu VM izstrādājusi un saskaņošanai nodevusi grozījumus noteikumos, lai dotu iespēju saņemt Covd-19 sertifikātu arī tām personām, kas saņēmušas ne tikai EZA regulatoru reģistrētas, bet arī PVO atzītas vakcīnas, kuras Latvijā oficiāli tiek atzītas, bet līdz šim nebija tehnisku iespēju reģistrēt.

Patlaban Eiropas Savienībā (ES) ir reģistrētas četras vakcīnas pret Covid-19 – "Pfizer-BioNTech" ražotā vakcīna "Comirnaty", "Covid-19 Vaccine Janssen", "Moderna" ražotā vakcīna, kā arī "AstraZeneca" un Oksfordas universitātes izstrādātā vakcīna – "Vaxzevria".

Savukārt PVO bez jau minētajām vakcīnām reģistrējusi arī Ķīnas ražotāju izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 "Sinopharm" un "Sinovac".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!