Foto: LETA
Rīgas pašvaldība plāno par aptuveni 800 000 eiro atjaunot Esplanādes gājēju celiņu segumu, portāls "Delfi" uzzināja Rīgas domē.

Ņemot vērā parka kopējo platību un stāvokli, pašvaldība paredzējusi uzsākt darbus gājēju celiņu seguma atjaunošanai trijās no septiņām parka zonām.

Esplanāde ir daļa no UNESCO pasaules kultūras mantojuma. Veicot seguma maiņas darbus parkā netiks aizskartas vai bojātas esošās kultūras vērtības.

"Liels solis pretī mērķim, uzlabojot Esplanādes vizuālo tēlu, ir jauna un vienāda betona bruģakmens segumu ieklāšana uz gājēju celiņiem līdzšinējo vienpadsmit dažādo un gadu gaitā nolietoto vietā", norāda pašvaldībā.

Gājēju celiņi vispirms tiks atjaunoti zonā gar Kalpaka bulvāri, pusaplī ap Latvijas Mākslas akadēmijas ēku. Savukārt darbu otrajā kārtā seguma maiņa notiks, sākot no Kalpaka un Brīvības bulvāru stūra gar strūklakām un soliņiem līdz Raiņa piemineklim.

Pašvaldības aprēķini liecina, ka pirmajā kārtā tiks nomainīti 1224 kvadrātmetri, bet otrajā – 5868 kvadrātmetri seguma, kas kopumā aptver 7092 kvadrātmetrus.

Papildus celiņu seguma nomaiņai deviņiem vēsturiskajiem soliem ir paredzēts nomainīt sēdvirsmas dēļus, kā arī parka apmeklētāju ērtībām uzstādīt 16 jaunus solus ar atzveltnēm un 18 atkritumu urnas.

Parkā esošās granīta apmales gar celiņiem tiks saglabātas.

Plānots, ka būvniecības darbi pirmajā kārtā izmaksās 151 000 eiro, savukārt otrajā kārtā – 650 000 eiro.

Pašvaldībā informē, ka tuvākajā laikā noslēgsies pirmās kārtas projekta izstrāde un labvēlīgu laika apstākļu gadījumā darbi sāksies šā gada pēdējos mēnešos. Visus darbus pašlaik paredzēts pabeigt 2022. gadā.

Pašvaldībā norāda, ka, lai veiktu gājēju celiņu segumu maiņu, nav nepieciešams būvprojekts, tomēr vairākas institūcijas tehniskajos noteikumos ir uzstādījuši tādas prasības, kas būtu attiecināmas uz būvprojektu, kas nozīmē papildus darbu veikšanu projektēšanā un potenciālas izmaiņas kopējās izmaksās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!