Foto: DELFI

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nolēma sākt trīs administratīvo pārkāpumu procesus pret "Brīvvalsts TV" atbildīgajām personām par pakalpojuma pēc pieprasījuma sniegšanu bez paziņojuma iesniegšanas NEPLP, portālam "Delfi" norādīja padomes locekle Ieva Kalderauska.

"Brīvvalsts TV" pārstāvis nav iesniedzis NEPLP paziņojumu par audiovizuāla pakalpojuma pēc pieprasījuma sniegšanu, lai tādējādi reģistrētos kā šī pakalpojuma sniedzējs.

Par elektroniskā plašsaziņas līdzekļa audiovizuāla pakalpojuma pēc pieprasījuma sniegšanu bez paziņojuma iesniegšanas NEPLP var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no 50 līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai — no 1000 līdz 14 000 eiro.

Kā rakstīts Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, pakalpojums pēc pieprasījuma ir "elektroniskā plašsaziņas līdzekļa nodrošināts pakalpojums, uz kuru attiecināma elektroniskā plašsaziņas līdzekļa redakcionālā atbildība un kurš tiek sniegts pēc pakalpojuma saņēmēja pieprasījuma tā izraudzītajā laikā, pamatojoties uz elektroniskā plašsaziņas līdzekļa iepriekš piedāvāto raidījumu katalogu".

Jau ziņots, ka atbilstoši Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 22. pantam "Brīvvalsts TV" pārstāvim bija jānorāda šāda informācija:

  • darbības pamatnosacījumi, kuros norāda kataloga nosaukumu, elektroniskā plašsaziņas līdzekļa darbības mērķi, kataloga formātu, kā arī citas ziņas, kuras iesniedzējs uzskata par svarīgām
  • informācija par elektronisko sakaru tīklu, kādā pakalpojums tiks izplatīts (kabeļtelevīzija, satelīttelevīzija, internets);
  • informācija par patieso labuma guvēju.

Šāds pieteikums ir jāsniedz pirms pakalpojuma pēc pieprasījuma uzsākšanas. Kalderauska skaidroja, ka pakalpojuma pēc pieprasījuma mērķis pēc būtības ir piedāvāt televīzijai līdzīga satura ierakstus (piemēram, raidījumus) digitālā vidē, ko skatītājs var izmantot tā izvēlētā laikā.

"Brīvvalsts TV" ir mājaslapa, arī ar tās radīto saturu dalās vairākas necaurspīdīgas organizācijas un kustības soctīklos. Šī komunikācijas produkta veidošanā apvienojušās vairākas organizācijas un personas, kas vairākkārt pieķertas izplatām maldinošu saturu un dezinformāciju sociālajos medijos par sabiedrībai būtiskiem jautājumiem, iepriekš izpētīja portāls "Delfi".

"Delfi" pavasarī īpašā pētniecisko rakstu sērijā analizēta dažādu dezinformācijas izplatītāju finanšu avotus un darbības mērķus.

"Delfi" atklāto attiecībā uz "Brīvvalsts TV" var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!