Foto: Shutterstock

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja ir atbalstījusi 15 Rīgas skolu dalību skolēnu psihoemocionālās labbūtības veicināšanas projektā.

Projektā piedalīsies Rīgas 69. pamatskola, Andreja Pumpura Rīgas 11. pamatskola, Friča Brīvzemnieka pamatskola, Rīgas 21., 22., 33., 64., 66., 72., 80., 85. un 96. vidusskola, kā arī Rīgas Centra humanitārā vidusskola, Rīgas Teikas vidusskola un Rīgas Klasiskā ģimnāzija.

Projekta mērķis ir atbalstīt skolēnu pašpārvalžu iniciatīvu veidotus projektus, veicināt jauniešu līdzdalību aktuālu problēmu risināšanā, radīt apstākļus, lai veidotu skolēnu un skolotāju vienotu izpratni par psihoemocionālo labbūtību un organizētu aktivitātes mentālās veselības nostiprināšanai Rīgas vispārējās izglītības iestādēs.

Projekta īstenotāji norāda, ka kopš 2019/2020. mācību gada Rīgas skolās tika īstenots attālinātās mācīšanās process, kuru nosaka un ietekmē Covid-19 pandēmijas attīstība. Aptaujājot Rīgas skolēnus Covid-19 pandēmijas laikā 5.-12.klasēs, secināts, ka skolēniem ir nepietiekama izpratne par psihoemocionālo labbūtību vai bijušas grūtības tikt galā ar ikdienas uzdevumiem, viņi nav spējuši pilnībā realizēt savas spējas.

Aptuveni divas trešdaļas skolēnu pusaudžu vecumposmā norādīja, ka attālināto mācību laikā grūtības sagādāja pašas mācības vai kāda no mentālo veselību labvēlīgi ietekmējošām nodarbēm. Problemātiska bija laika plānošana, netika atvēlēts pietiekami daudz laika fiziskajām aktivitātēm, pilnvērtīgam miegam, regulārām ēdienreizēm un sabalansētam uzturam vai iepriekš ierastajai tiešajai komunikācijai ar vienaudžiem.

2021. gada septembra sākumā, gatavojoties klātienes skolas apmeklējumam, liela daļa jauniešu atzina, ka ir sajutuši uztraukumu vai iepriekš neraksturīgu trauksmes izjūtu. Nonākot skolas vidē, daļa jauniešu starpbrīžus pavada veroties savās viedierīcēs, nelabprāt komunicē ar klases biedriem vai skolotājiem.

Savukārt sākumskolas izglītojamo vidū mācību gada sākumā vērojamas grūtības koncentrēties mācību darbam vai ievērot skolas iekšējos kārtības noteikumus.

Projekts tiks īstenots trīs dažādās aktivitātes - vienaudžu mācīšanās un atbalsta aktivitātes, neformālās izglītības aktivitātes un komunikācijas aktivitātes.

Projektu finansē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra. Kopējās izmaksas tā īstenošanai Rīgā ir 16 500 eiro. No tiem 1500 eiro ir pašvaldības finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!