Foto: LETA

Ar 15. novembri, kad beigsies valstī plānotā mājsēde, pret Covid-19 vakcinētie atgriezīsies dzīvot "zaļajā režīmā", taču tiem, kas joprojām būs izvēlējušies nevakcinēties, jārēķinās ar stingrākiem ierobežojumiem, pēc pirmdien notikušās Krīzes vadības padomes (KVP) sēdes medijiem atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš skaidroja, ka sabiedrības "apstāšanās" dos atelpu slimnīcu sistēmai, lai tā varētu izglābties no sabrukšanas, taču vienīgais paliekošais risinājums, kas to varētu ilgtermiņā novērst, joprojām ir vakcinācija pret Covid-19. Ministrs uzsvēra, ka valdībā tiks meklēti risinājumi, lai veicinātu vakcinācijas aptveri, īpaši izceļot riska grupas.

Ministrs arī akcentēja, ka Latvijas 14 dienu kumulatīvais saslimšanas ar Covid-19 rādītājs ir 1307, kas ir augstākais pasaulē. Viņš arī norādīja, ka tas ir divas reizes augstāks nekā vissliktākajā brīdī pērn. Politiķis uzsvēra: ja nekas netiktu darīts, tad slimnīcās nonākušo, kā arī nomirušo skaits, strauji pieaugtu.

"Mēs stāvam kraujas malā! Kraujas malā stāv slimnīcu sistēma," tēlaini izteicās Pavļuts.

Viņš arī norādīja, ka, lai novērstu šo katastrofu, valdība ir konceptuāli lēmusi ieviest stingru "lokdaunu", kā arī komandantstundu, lai vismaz par 40% samazinātu kontaktus cilvēku starpā. Ministrs arī atvainojas tiem iedzīvotājiem, kas jau ir vakcinējušies pret Covid-19, norādot, ka valdībai un sabiedrībai nav izdevies panākt gana augstu vakcinācijas aptveres līmeni.

Tāpēc arī mums jālūdz jūs apturēt savu dzīvi uz vairākām nedēļām, lai izvairītos no visļaunākā. Tad, kad varēsim atgriezties pie mūsu iespējām, tiesībām un brīvībām, jūs būsiet pirmie, kas tās varēs izmantot.
Daniels Pavļuts

"Šo vīrusu var apturēt tikai mūsu kopīga rīcība. Es zinu, ka mēs kā sabiedrība varam izdarīt neticamas lietas, saņemoties patiesas krīzes brīžos. Paldies par jūsu izturību un solidaritāti," sacīja Pavļuts.

Jau ziņots, ka arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atvainojās pret Covid-19 vakcinētajiem iedzīvotājiem par gaidāmajiem ierobežojumiem no 21. oktobra līdz 15. novembrim un sola ikdienas dzīves atgriešanos pēc tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!