Foto: DELFI

Nevienā demokrātiskā valstī nav efektīvu rīku pret dezinformāciju, otrdien preses konferencē sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Žurnālistu mudināts vērtēt iespējas cīnīties ar Covid-19 krīzē vērojamo dezinformāciju, Kariņš secināja, ka dezinformācija ir izaicinājums ne tikai mūsu valstī, bet daudz kur citur. “Nevienā demokrātiskā valstī nav īpaši efektīva rīka, kā vērsties pret dezinformāciju, kas tiek izplatīta interneta platformās un sociālajos tīklos, kas gan īpaši nereaģē uz valsts pārvaldes iestāžu aicinājumiem izņemt dezinformāciju saturošu saturu,” pauda premjers.

Kariņa vērtējumā, mulsinoši ir mediķu vidū vērot atsevišķus indivīdus, kas aicina savus pacientus nevakcinēties. “Mēs kā politiķi tur maz ko varam darīt. Nozarei pašai ir jāatrod veids, kā panākt, lai šajā vidē strādājoši cienījami un diplomēti cilvēki neapgrūtina kopējo darbu,” teica Kariņš.

Viņš uzsvēra, ka labākais līdzeklis pret dezinformāciju ir informācija. “Ministri jau konsekventi gandrīz gadu runā, ka vienīgā izeja no krīzes ir caur kopējo imunitāti, ko var iegūt caur vakcināciju. Saslimt ir riskanti, jo tas var beigties ar nonākšanu slimnīcā vai pat nāvi,” pauda Kariņš.

Tāpat Ministru prezidents komentēja vakcinācijas veicināšanu riska grupās, atzīstot, ka ministri otrdien valdības sēdē izteica savas domas par to, kā veicināt vakcināciju pret Covid-19, tajā pašā laikā piebilstot, ka par šo procesu valstī ir atbildīga Veselības ministrija un jo īpaši tās paspārnē esošais Vakcinācijas birojs, kuram vakcinācijas veicināšana ir vienīgais uzdevums.

Jau ziņots, ka pēc labklājības ministra Gata Eglīša (JKP) iesaistes Valsts darba inspekcijas (VDI) direktors Renārs Lūsis pārbaudes laikā uzteicis darbu bijušajam eiroparlamentārietim Andrejam Mamikinam, kurš VDI bija kļuvis par stratēģiskās komunikācijas vadītāju.

Kā sociālajos medijos paziņoja labklājības ministrs, šāds solis bijis nepieciešams, jo Mamikina aktivitātes sociālo tīklu vietnēs "nav savienojamas ar valsts pārvaldes vērtībām un ētikas pamatprincipiem".

Kā iepriekš ziņoja Latvijas Televīzija, Mamikins paralēli darbam VDI "YouTube" uztur kanālu "Mamikins.tv", kurā tiek atbalstīta dezinformācija un veidotas intervijas ar, piemēram, bijušo Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas feldšeri Marinu Kornatovsku, kuru iepriekš saistībā ar viltus ziņām par Covid-19 aizturēja Valsts policija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!