Foto: Publicitātes foto
Viedokļu šķelšanos sociālajos tīklos izraisījis Rīgas pašvaldības sveiciens valsts svētkos - kļūdains svētku sveiciena tulkojums krievu valodā, kā arī uzmanība pievērsta plakāta mākslinieciskajam noformējumam, kas dažiem viedokļu paudējiem raisījis asociācijas ar Georga lentīti, bet citi grafikā saskata Brīvības pieminekļa simbolu – Mildu. Savukārt pašvaldība skaidro, ka ar līniju ritmu, kārtām, un elementiem vēlējusies atspoguļot, ka Latvija ir nerimstošs process, kurā ikvienu aicinām piedalīties, lai kopā veidotu spēcīgu, vienotu un gaišu Latviju.

Lai gan sākotnēji pašvaldības mājaslapā informāciju par valsts svētku norisi varēja lasīt arī angļu un krievu valodās, pēc vairāku cilvēku, tostarp domes deputātu, norādēm par neveiklo un kļūdaino teksta tulkojumu krievu valodā, otrdienas vakarā tas tika izņemts, norādot, ka informācija svešvalodās parādīsies pakāpeniski.


Trešdienas pēcpusdienā informācija atkal parādījusies gan angļu, gan krievu valodās, un kā norāda pašvaldība, krievu valodas teksts tiek pārskatīts. Vienlaikus pašvaldība norādījusi, ka šādas valodas iespējas ir tikai mājaslapā – pilsētvides plakāti, kā arī svētku klips ir tikai valsts valodā.

Tomēr diskusijas un domu dalīšanos izraisījis arī pats mākslinieciskais noformējums, kas dažiem no "Twitter" lietotājiem raisījis asociācijas ar Georga lentīti, savukārt citiem – ar Brīvības pieminekļa simbolu Mildu.

Mākslinieciskā noformējuma autors ir mākslinieks Paulis Liepa, kurš ir viens no pašlaik zināmākajiem Latvijas grafiķiem.

Pašvaldībā skaidro, ka Liepas darbs ir tapis īpaši šī gada valsts svētkiem.

"Dzīslojuma elements, kas caurstrāvojas svētku identitātē ir Pauļa mākslinieciskajam rokrakstam raksturīgs un valsts svētku laikam un vēstījumam atbilstošs. Ar līniju ritmu, kārtām, un elementiem vēlējāmies atspoguļot, ka Latvija ir nerimstošs process, kurā ikvienu aicinām piedalīties, lai kopā veidotu spēcīgu, vienotu un gaišu Latviju. Kāds darbā saskatīs gadskārtu rakstus, kāds netiešas atsauces uz tumši zilajām villainēm vai likteņupes līkločiem un ceļu no tumsas uz gaismu, ko varam sasniegt vien ceļot Latviju kopā," skaidro pašvaldība.

Valsts svētku vadmotīvs Rīgā šogad ir "Cel Latviju ar dziesmu, valodu, darbu!" Tas nozīmē, ka brīžos, kad gaismas kļūst mazāk, mēs nākam kopā, lai gaismu radītu paši – ar stiprām dziesmām, gaišu valodu un lieliem darbiem.

Pašvaldība skaidro, ka valsts svētku projekts sastāv no divām daļām – vides noformējuma un komunikācijas kampaņas.

Vides noformējuma kopējās izmaksas, kurās iekļauta ne tikai Pauļa Liepas darba ekspozīcija pilsētvidē, bet arī 10 gaismas stendi ar latviešu tautas dziesmu spēka vārdiem, ir aptuveni 60 000 eiro. No tiem svētku afišu un baneru druka, izlīmēšana un montāža pilsētvidē izmaksāja kopumā aptuveni 8000 eiro, bet svētkos piesaistīto divu mākslinieku honorārs izmaksāja kopumā 4155 eiro.

Savukārt valsts svētku projekta dārgākais noformējums ir 10 gaismas stendu-instalāciju uzstādīšana pilsētvidē. Šajos stendos izgaismoti latviešu tautasdziesmu spēka vārdi un tie atrodami ne tikai centrā, bet arī pilsētas apkaimēs, kopā 10 dažādās adresēs, un to kopējās izmaksas ir aptuveni 47 tūkstoši eiro.

Šie gaismas stendi ir ilgtermiņa ieguldījums un tiks izmantoti arī turpmākajos gados, uzsver Rīgas domē.

Komunikācijas kampaņas kopējās izmaksas, kuras ietver mākslinieka radītā darba vizuālās identitātes pielāgošanu kampaņas materiāliem internetā, presē, radio, TV, kā arī to izvietošanu medijos un mājaslapas izstrādi, ir aptuveni 32 000 eiro.

Plakātu izlīmēšanu nodrošināja Rīgas pašvaldība noslēgta līguma ietvaros, savukārt tulkošanu mājaslapai nodrošināja pašvaldības darbinieks, skaidro Rīgas domē.

Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 90 000 eiro.

Vēstīts, ka šogad valsts svētkos netiks rīkoti plaši masu pasākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!