Foto: Valsts kanceleja

Valdība otrdien, 23. novembrī, lēma piešķirt līdzekļus Covid-19 ārstēšanas medikamenta 'Veclury' iegādei, kā arī noteica, ka no 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem būs nepieciešams veikt Covid-19 testu. Preses konferencei, kur valdības pārstāvji skaidro pieņemtos lēmumus, iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

Preses konferencē piedalās Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP), Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs, kā arī Valsts kancelejas direktors, Starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis.

Līdzekļi Covid-19 medikamentiem


Lai nodrošinātu medikamenta "Veclury" (ar aktīvo vielu remdesivīrs) nepārtrauktu pieejamību Covid-19 pacientu turpmākajai ārstēšanai, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem lēma papildu piešķirt 4,5 miljonus eiro.

Kopumā papildu plānots iegādāties 13,2 tūkstošus "Veclury" flakonus, tādējādi spējot nodrošināt 2 200 pacientu ārstēšanu.

Kā informēja Veselības ministrijā (VM), papildu finansējums nepieciešams, ņemot vērā ievērojami pieaugušo stacionēto Covid-19 pacientu skaitu, kam medikaments nepieciešams.

Covid-19 tests klātienei


Valdība lēma no 6. decembra divreiz nedēļā veikt klātienē strādājošo darbinieku Covid-19 testēšanu.

To varēs nedarīt, ja darba pienākumi tiek veikti attālināti vai esot pilnībā noslēgtā vidē no pārējiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem.

Paredzēts, ka no 6. decembra visi darbinieki darbu veic klātienē (vakcinētie un pārslimojušie) tikai ar testēšanas sertifikātu, kas izsniegts ne agrāk kā pirms 72 stundām, vai darba devēja ne agrāk kā pirms 72 stundām organizētu skrīninga antigēna testu.

Darba devējs darbinieku skrīningam varēs izmantot paštestus.

Ceļ SPKC kapacitāti


Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kapacitātes stiprināšanai Covid-19 gadījumu efektīvai epidemioloģiskajai pārvaldīšanai, valdība no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem papildu piešķīra vairāk nekā 540 tūkstošus eiro.

Sr šo finansējumu līdz gada beigām plānots turpināt piesaistīt ārpakalpojumu, kas ļaus nodrošināt atbalstu epidemioloģiskās izmeklēšanas procesā – veikt personu informēšanu, aptaujāšanu Covid-19 diagnozes gadījumā un sniegt vispārīgas konsultācijas Covid-19 pacientiem.

Ierobežojumu precizējumi


Tāpat valdība lēma, ka veterinārmedicīniskos pakalpojumus ir iespējams sniegt arī gadījumos, kad dzīvnieka īpašnieks vai turētājs nav vakcinēts pret Covid-19.

Veiktie grozījumi arī paredz, ka saimnieciskos pakalpojumus, tostarp kultūras pakalpojumus vai atrakcijas ārā, kā arī sporta sacensības epidemioloģiski drošā vidē varēs apmeklēt bērni bez Covid-19 sertifikāta, bet tādu personu pavadībā, kurām ir Covid-19 sertifikāts.

Jau ziņots, ka epidemioloģiskā situācija valstī uzlabojas, taču tā joprojām tiek raksturota kā trausla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!