Foto: LETA
Covid-19 testēšana klātienē strādājošajiem būs brīvprātīga, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Jau vēstīts, ka plašas diskusijas raisījusi prasība no 6. decembra visiem klātienē strādājošajiem veikt Covid-19 skrīningu.

Tomēr valdība otrdien lēma mainīt šo prasību, paredzot iespēju darba devējiem veikt visu klātienē strādājošo darbinieku testēšanu uz Covid-19.

Gadījumā, ja darba devējs šādu testēšanu organizēs, tam būs jāizstrādā kārtība testēšanas veikšanai, paredzot testēšanas norisi, uzraudzību par testu veikšanas kvalitāti, testēšanas rezultātu fiksēšanu, kā arī rīcību pozitīva testa gadījumā.

Pozitīva testa gadījumā darbinieks būs jāatstādina no darba pienākumu veikšanas, un pārējie darbinieki, kas ar šo personu bijuši ciešā kontaktā pēdējo trīs dienu laikā, būs uzskatāmi par kontaktpersonām. Darba devējam būs jāapzina arī kontaktpersonas un vai nu jāorganizē ik dienas kontaktpersonu testēšana, vai arī darbiniekam ir jāievēro mājas karantīna.

Minētie testi tiks veikti par darba devēja līdzekļiem, bet, ņemot vērā to nozīmi sabiedrības veselībai kopumā, tiek paredzēts, ka šo testu nodrošināšana tiks kompensēta no valsts budžeta līdzekļiem.

Gadījumā, ja darba devējs neorganizē darbinieku testēšanu, tad nodrošina darbinieku apliecinājuma sniegšanu, kā tas bija līdz šim.

Jau vēstīts, ka valsts antigēnu testu iepirkšanai, lai nodrošinātu visu klātienē strādājošo skrīningu, rezervējusi 15 miljonus eiro.

Tikmēr Aizsardzības ministrijai pakļautais Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) pirmo līgumu par antigēna paštestu piegādi noslēdzis ar uzņēmumu "Ekspress laboratorija" par kopumā trīs miljoniem eiro.

Uzņēmums reģistrēts vien šā gada pavasarī, līdz ar to dati par tā finanšu rādītājiem vēl nav pieejami, bet AM apgalvo, ka tas izvēlēts, jo piedāvājis ātrāko piegādes termiņu un zemāko cenu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!