Foto: LETA

Personām vecumā virs 60 gadiem, kuras ir pabeigušas pirmreizējo vakcināciju pret Covid-19 un kurām ir nepieciešams saņemt balstvakcināciju, kā stimulu varētu piedāvāt dāvanu karti aptiekā zāļu un medicīnas ierīču iegādei 50 eiro vērtībā, liecina Veselības ministrijas (VM) izstrādātais informatīvais ziņojums "Par Covid-19 vakcināciju 2022. gadā".

Plānots, ka seniors vecumā no 60 gadiem, kurš saņem bastvakcināciju vai personas deleģētais pārstāvis varēs izmantot vienreizēju dāvanu karti – zāļu vai medicīnas ierīču iegādei Latvijas aptieku tīklā/tīklos, iepērkoties 50 eiro vērtībā.

Kā norāda VM, indikatīvais finansējums šim pasākumam ir 23 724 900 eiro.

Ministrijas ieskatā, personām vecumā no 60 gadu vecuma ir svarīgi saņemt balstvakcināciju, lai novērstu hospitalizāciju, smagu saslimšanu un nāvi, ņemot vērā, ka primārā imunizācija varētu vairs nenodrošināt optimālu imūno aizsardzību.

Tādēļ, lai motivētu personas vecumā no 60 gadiem saņemt balstvakcināciju, 2022. gadā būtu nepieciešams rosināt priekšlikumu nodrošināt dāvanu karti, uzskata VM.

Tāpat VM plāno izskatīt iespējas paplašināt ģimenes ārstu prakses ar papildus štata darbinieku uz prakses aktīvās primārās/balstvakcīnas periodu, kas ļautu vēl aktīvāk iesaistīties personu uzrunāšanā un vakcinēšanā. Papildu darbinieks tiktu piešķirts tām ģimenes ārstu praksēm, kas nodrošina vakcināciju savā praksē. Papildus būtu nepieciešams piešķirt resursus papildu darbinieka telpas iekārtošanas izmaksām, rakstīts ziņojumā.

Kā norāda ministrijā, priekšlikuma saskaņošanas procesā ir plānots veikt aptauju ģimenes ārstiem, dodot iespēju izvēlēties starp diviem pasākumu veidiem – papildu darbinieka piesaisti vai piemaksu senioru vecumā no 60 gadiem pirmreizējās un balstvakcinācijas veicināšanai. Balstoties uz aptaujas aprēķiniem ir plānots noteikti indikatīvo nepieciešamo finansējumu šīs aktivitātes realizēšanai.

Tāpat ziņojumā minēts, ka vakcinācijas pret Covid-19 plāna 2022. gadam mērķi ir: nodrošināt 75% aptveri iedzīvotāju kopējā populācijā primārajai vakcinācijai. Nodrošināt 90% aptveri personu vecumā no 60 gadiem primārajai vakcinācijai. Nodrošināt pieejamību ar atbilstošām vakcīnām bērnu vakcinācijai vecumā no pieciem līdz 11 gadiem.

Tāpat arī nākamajā gadā VM plāno nodrošināt pieejamību balstvakcinācijai visiem iedzīvotājiem, kuri ir saņēmuši pirmreizējo vakcināciju un var saņemt balstvakcināciju saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendācijām.

Iedzīvotāju grupās, kurās saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes rekomendāciju ir nepieciešams saņemt balstvakcināciju, VM plāno sasniegt 80% balstvakcinācijas aptveri no tiem iedzīvotājiem, kuri ir saņēmuši pirmreizējo vakcināciju.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā vakcinēšanās pret Covid-19 temps Latvijā bijis līdzīgs kā iepriekšējās divās nedēļās, taču lēnāks nekā oktobra beigās un novembra sākumā, turklāt vakcinēšanās aktivitāti uzturējusi balstvakcinācija, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Kopumā pagājušajā nedēļā pret Covid-19 vakcinējušies ap 66 000 cilvēku jeb ap 9500 cilvēki dienā. Šāds vakcinēšanās temps ir līdzīgs tam, kāds bija vērojams pēdējās divās novembra nedēļās, bet sliktāks nekā oktobra beigās un novembra sākumā, kad vidēji dienā vakcinēja ap 12 000 līdz 12 700 cilvēkus.

Vakcinācijas tempu pagājušajā nedēļā ir uzturējusi balstvakcinācija - no vakcinācijas kopējā apjoma ap 41 000 bija "trešās potes", ap 19 000 cilvēku pabeidza vakcinācijas procesu un tikai ap 6000 cilvēku saņēma pirmās potes.

Aizvadītajā diennaktī Latvijā veikti 4210 Covid-19 testi, reģistrēts 271 jauns saslimšanas gadījums, bet viens inficētais miris, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!