Foto: Shutterstock
Lai gan ierasts, ka sēnes uz nebēdu gatavojam rudenī, visu cauru gadu mums ir pieejami šampinjoni. Ar tiem dažādās maltītēs varam remdēt kāri pēc pašu lasītām sēnēm, kad tādas iespējas vēl nav. Pat ja tās pagatavot ir ļoti vienkārši, arī šampinjonu cepšanā ir šādas tādas lietas, kas jāievēro.

Piemēram, daudzi būs manījuši, ka pannā apceptās sēnes nereti pārlieku sulojas un nesanāk gluži zeltainas, kā iecerēts. Kā nelielo kļūmi novērst un šampinjonus sacept pareizi?

Triks, ar ko panākt, lai sēnes karamelizētos, nevis sautētos savā sulā, slēpjas gatavošanas temperatūrā un ilgumā. Šķēlītēs sagrieztos šampinjonus nevis cep lielā karstumā un īsu laiku, bet uz mērenas uguns, lēni un lieki nemaisot. Cepšanai, protams, izmanto sviestu vai olīveļļu, lai tās būtu vēl gardākas, taču izmanto pavisam nelielu daudzumu, norāda "Thekitchn".

Tāpat sēnes pirms gatavošanas labāk nevis pamatīgi skalot ūdenī, bet noslaucīt ar mitru drāniņu. Skalošana radīs lieku mitrumu, kas pannā liks tām pārlieku suloties. Kad šampinjoni sagriezti, tos uzreiz pannā neber. Pannu uzkarsē, tad izkausē tajā sviestu vai olīveļļu (aptuveni ēdamkaroti, ne vairāk), un tikai tad pannā ber sēnes. Sēnes cep aptuveni divas minūtes, pārlieku nemaisot, lai tās izdala šķidrumu.

Ja šķidrums daudz, lieko nolej, citādi sēnes pārlieku sutināsies. Pēc tam, kad liekais šķidrums noliets, sēnes turpina cept, taču lieki nemaisot, ļaujot tām skaisti pannā apbrūnēt vismaz 5–7 minūtes. Cepot šampinjonus, ievēro vienkāršo likumu – jo vairāk maisa, jo vairāk sēnes sulojas. Tāpēc, ja vēlies, lai tā nebūtu, no maisīšanas izvairies.

Kad sēnes saceptas, tās vari likt pankūku pildījumos, kāpostu tīteņos, uz grauzdiņiem, picām un izmantot daudzās citās maltītēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!