Kad Karīnai pirmoreiz naktī sāka tirpt kāju pirksti, šķita, ka tie ir vienkārši “nogulēti”. Kad nākamajā naktī šo sajūtu piedzīvojusi biežāk, sapratusi, ka kaut kas nav kārtībā. Kopš tā laika ir pagājuši septiņi mēneši izmeklējumu, sāpju un noguruma, taču bezcerīga Karīnas situācija nav – ārstiem ir izdevies noskaidrot, kas ir sievietes sāpju iemesls un cēlonis. Karīnai ir polineiropātija, ko izraisījusi vakcīna.

Karīnas piemērs ir viens no retajiem gadījumiem, kad nav jāsamierinās ar minējumiem, vai veselības sarežģījumus tiešām izraisīja vakcīna, jo viņai ir oficiāls ārsta atzinums, kas to apstiprina. Netrūkst arī tādu gadījumu, kad veselība sašķobījusies kādu laiku pēc vakcīnas saņemšanas, taču speciālisti secinājuši – tā ir tikai sagadīšanās.

Pašlaik Karīna dzīvo ar divu veidu cerībām. Pirmkārt – ka piepildīsies ārstu solītais un šīs veselības problēmas pāries. Otrkārt – ka viņa tiks pie kompensācijas par vakcinācijas blaknēm. Lai gan ir apritējis gandrīz gads kopš sākās vakcinācija pret Covid-19, joprojām nav apstiprināta kārtība kompensāciju saņemšanai. "Delfi" skaidro, ar kādām blaknēm var saskarties cilvēki pēc vakcinācijas un kādu atbalstu iespējams saņemt.

"Nesapratu, kas notiek"

Una jau kopš bērnības cieš no alerģijām, tāpēc pieaugušā vecumā nekad nebija vakcinējusies. Vienīgās potes, ko jebkad saņēmusi, bija "bērnības obligātās". Lai gan pēdējos astoņus gadus alerģijas bija atkāpušās, pret Covid-19 viņa nebūtu vakcinējusies, ja vien nebūtu tādas prasības. Sievietei gan ir astma, kas viņu ierindo Covid-19 riska grupā, taču bažas par iespējamu alerģisku reakciju uz vakcīnu bijušas pārāk lielas. Tā kā nevakcinēšanās Unai nozīmētu darba zaudējumu, viņa pārkāpusi bailēm un devusies uz vakcinācijas punktu: "Īsti nebija variantu. Domāju uztaisīt pirmo vakcīnu un paskatīties, kas notiek tālāk." Pirmo nedēļu pēc vakcīnas nodzīvojusi ar galvas reiboņiem, bet tad sākusies alerģija – ik pēc trim, četrām dienām izsitumi uz sejas un krūšukurvja, ko reizēm vēl pavadīja arī augsta temperatūra.

"Sākumā nesapratu, kas notiek," saka Una, un šis ir teikums, kas viņu vieno ar Karīnu. Abas nav personīgi pazīstamas, taču identiskiem vārdiem apraksta pirmās sajūtas pēc tam, kad parādījušās vakcīnas blaknes. Nav kādas īpašas atbalsta sistēmas, kur vērsties cilvēkiem, kam ir aizdomas par vakcīnas blaknēm – jāiet tradicionālais ceļš ar izmeklējumiem un ārstu vizīšu virkni.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!