Foto: Valsts kanceleja

"Nav nekādu pazīmju, ka jaunais omikron variants ir mazāk bīstams, taču tas ir apmēram trīs reizes lipīgāks. Varbūtība saslimt šoziem ir augstāka kā jebkad," Latvijas Televīzija raidījumā "Rīta Panorāma" sacīja ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Balstvakcinācija paaugstina pretestību pret vīrusu, kas ir labākā aizsardzība, atzina ministru prezidents, aicinot Latvijas iedzīvotājus saņemt poti, ja no pirmreizējās vakcinācijas ir pagājuši trīs mēneši. Tāpat viņš aicināja vilkt medicīniskās sejas aizsargmaskas un respiratorus, taču atteikties no auduma maskām.

Tāpat Kariņš minēja, ka otrdien Imunizācijas valsts padome ir saīsinājusi balstvakcinācijas saņemšanas intervālu – to var saņemt jau trīs mēnešus pēc primārās vakcinācijas pabeigšanas.

Kariņš sacīja, ka tiks palielināts testēšanas pret Covid-19 apjoms: "Mēs turpināsim testēt kā skolās un paplašināsim testēšanu — prasīsim ceļotājiem testēties pirms ierašanās Latvijā. Šodien būs diskusija, vai testēšana būs no visām valstīm, vai tieši no jaunā omikrona varianta skartajām," atzina premjers, minot, ka "visprātīgāk būtu, ja šo ieviestu visā Eiropā, jo trūkst plašas koordinācijas".

"Es saprotu, ka cilvēki nav sajūsmā par vakcīnām. Es arī neesmu, kam tad patīk? Bet esmu vēl mazākā sajūsmā nopietni saslimt un nonākt slimnīcā. Cilvēkiem jāatceras, ka šis nav jautājums par to "kas man patīk, ko es gribu, vai negribu." Šis ir faktiski vienīgais veids, kā sevi pasargāt, jo šis lipīgums [omikron varianta] ir trīsreiz lielāks nekā tagadējais, kas arī ir ļoti lipīgs," atzina Kariņš.

"Mēs redzam, kādu postažu tas var veikt, un ir gaidāms, ka Latvijā būs diezgan liels saslimstības vilnis," sprieda ministru prezidents, minot, ka sagaida no Veselības ministrijas to, ka lielie vakcinācijas centri būs atvērti, un Latvijas iedzīvotāji bez lielas birokrātijas un iepriekšēja pieraksta varēs iet, izstāvēt rindu un saņemt poti.

Viņš pauda, ka nākamais kovid vilnis gaidāms uz janvāra otro pusi un februāra sākumu. "Mums varbūt vēl ir nedēļa, lai gatavotos," sacīja Krišjānis Kariņš.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem par iespējamajiem scenārijiem, kādi paredzami jaunajā uzliesmojumā, ministru prezidents sacīja, ka "dzīvosim līdzīgā režīmā kā šobrīd — zaļajā režīmā", kas paredz sadarbspējīgu sertifikātu un sejas aizsargmasku, lai dotos uz sabiedriskām vietām.

Kariņš sacīja, ka vakcinācijas sertifikāti tiks ierobežoti laikā, taču lēmums par to vēl nav pieņemts. "Cerams, ka pirmajā janvāra nedēļā varēsim pateikt. Būs skaidrs, cik ilgi sertifikāti būs derīgi, un tos varēs pagarināt ar balstvakcīnu," atzina premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!