Foto: LETA

Uz Latvijas Radio ziņoto, ka pārbaudes lietas par iespējamā seksuālā izmantošanā vainoto imunologu Jevgēniju Ņikiforenko Veselības inspekcija (VI) iznīcinājusi pēc žurnālistes intereses, piektdienas vakarā reaģējis veselības ministrs Daniels Pavuļuts (AP). Mikroblogošanas vietnē "Twitter" viņš sola, ka nekavējoties rosināšot pārbaudi.

Ministrs arī norādīja: ja radio sižetā minētie fakti apstiprināsies, tad šādai maldināšanai un pacientu tiesību aizsardzības sistēmas graušanai būšot nopietnas sekas.

Nekavējoties rosināšu pārbaudi par šo jautājumu. Ja šeit minētie fakti apstiprināsies, tad šādai maldināšanai un pacientu tiesību aizsardzības sistēmas graušanai būs nopietnas sekas. https://t.co/0tI2a0taHZ

Piektdien Latvijas Radio ziņoja, ka sabiedriskā medija rīcībā ir ziņas, ka VI maldinājusi radio žurnālisti par to, ka inspekcijas rīcībā nav pieejami izmeklēšanas materiāli par imunologa Jevgēnija Ņikiforenko iespējamiem pārkāpumiem. Žurnāliste dokumentus lūdza vēl augusta nogalē, taču inspekcijā saņēma atbildi, ka visi dokumenti par šo termiņu jau "nodoti arhīvā vai uz iznīcināšanu". Taču nu atklājies, ka VI arhīva atļauju dokumentu iznīcināšanai prasījusi gandrīz divus mēnešus pēc žurnālistes intereses. Proti, VI aktu par dokumentu, kuri satur 2007. līdz 2010. gada privātpersonu iesniegumus un to izskatīšanas dokumentus, kā arī 2008. līdz 2010. gada uzraudzībā esošo objektu kontroles lietas iznīcināšanu sastādījusi pērnā gada 15. oktobrī.

VI vadītāja Anita Slokenberga radio skaidroja, ka darbs pie iznīcināšanai atlasāmajiem dokumentiem sākas jau gada sākumā, tātad pirms žurnālistes intereses. Viņasprāt, likums nemaz neļaujot kādu dokumentu no iznīcināšanas saraksta izņemt, balstoties tikai uz pastiprinātu žurnālistu interesi. Tas gan nesakrīt ar Latvijas Nacionālā arhīva pausto Latvijas Radio, ka zinot par žurnālistes interesi, būtu iespējams iznīcināmo dokumentu sarakstu vienkārši nesaskaņot.

Jau vēstīts, ka pēc vairāku sieviešu iesniegumiem par imunologa Ņikiforenko rīcību Valsts policija 2009. gadā uzsāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai tā arī nenonāca. Kā vēstīja Latvijas Radio podkāsts "Dokumentārijs", sievietes uzskatīja, ka vizītēs pie šī imunologa piedzīvotais bijusi seksuāla vardarbība un ka viņš veicis savai specialitātei neatbilstošas manipulācijas. Sievietes pārsūdzēja lēmumu vienreiz, bet prokuratūra to atstāja spēkā. Taču pēc podkāstā "Dokumentārijs" publiskotā žurnālistu pētījuma ģenerālprokurors Juris Stukāns nolēmis vēlreiz pārskatīt lietu, pieprasot visus tās materiālus, lai lemtu par to pārbaudi un turpmāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!