Foto: LETA

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pirmdien, 10. janvārī, attālināti tiksies ar VI vadītāju Anitu Slokenbergu, lai pārrunātu Veselības inspekcijas (VI) darbu pacientu tiesību aizsardzībā saziņā ar pacientiem un sabiedrību, portālu "Delfi" informēja Pavļuta komunikācijas padomniece Lāsma Bindere.

Ārstniecības procesā ir jānodrošina pacientu tiesību reāla, nevis formāla aizsardzība un stingri jāievēro cilvēka cieņas principi, uzskata Pavļuts.

Ministrs ar Slokenbergu pārrunās arī inspekcijas priekšlikumus ārstu profesionālās rīcības kontroles uzlabojumiem, kurus iepriekš izstrādāt lūdza ministrs.

Kā norādīja Bindere, ministrs jau tuvākajā laikā pulcēs kopā jomas speciālistus, lai veidotu visaptverošu un plašu diskusiju, kā atbilstoši mūsdienu sabiedrības tendencēm uzlabot ārstniecības personu un pacientu sadarbību kopēja mērķa sasniegšanai – pacienta veselības uzlabošanai. Tostarp arī VI ir jābūt iestādei, kas spēj rīkoties aktīvi un ir labās prakses atbalsts gan pacientam, gan ārstam.

Pēdējā laikā aktualizētie jautājumi par pacientu tiesību aizsardzību, sūdzību izskatīšanu un saziņu ar medijiem norāda, ka inspekcijas darbā ir vajadzīgas pārmaiņas, norāda ministrija.

Saistībā ar publiski izskanējušo informāciju par imunologu Jevgēniju Ņikiforenko, kurš, iespējams, veicis savai specialitātei neatbilstošas manipulācijas, kuras pacientes raksturoja kā seksuālu uzmākšanos, Pavļuts uzdevis inspekcijā veikt dienesta pārbaudi. Tās mērķis būs noskaidrot arī mediju pieprasīto pārbaudes materiālu iznīcināšanas faktiskos un tiesiskos apstākļus, norādīja Bindere.

Jau ziņots, ka pēc vairāku sieviešu iesniegumiem par imunologa Ņikiforenko rīcību Valsts policija 2009. gadā uzsāka kriminālprocesu, kas pēc četriem gadiem tika izbeigts un lieta līdz tiesai tā arī nenonāca. Kā vēstīja Latvijas Radio podkāsts "Dokumentārijs", sievietes uzskatīja, ka vizītēs pie šī imunologa piedzīvotais bijusi seksuāla vardarbība un ka viņš veicis savai specialitātei neatbilstošas manipulācijas. Sievietes pārsūdzēja lēmumu vienreiz, bet prokuratūra to atstāja spēkā. Taču pēc podkāstā "Dokumentārijs" publiskotā žurnālistu pētījuma ģenerālprokurors Juris Stukāns nolēmis vēlreiz pārskatīt lietu, pieprasot visus tās materiālus, lai lemtu par to pārbaudi un turpmāko rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!