Foto: LETA

Bijušais iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (Republika) no amata aizgājis, līdzi paņemot dienesta telefonu, kas pēc likuma būtu bijis jāatdod valstij. Rezultātā viņa kādreizējo padoto nu tiesā par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Ģirģenam valsts nodrošināja kabinetu, automašīnu ar šoferi, datoru un telefonu. 2019. gada maijā ministrs saņēma nepilnu tūkstoti eiro vērto "Apple iPhone XR". Ģirģenam pēdējā darbadiena ministra amatā bija pērnā gada 3. jūnijs. Todien viņam bija jānodod visas šīs labās lietas un arī par valsts naudu pirktais dienesta telefons, tomēr bijušais ministrs telefonu gribēja paturēt sev, norāda raidījums.

Kā par nelaimi, Iekšlietu ministrijas informācijas centrā, kas ir telefona īpašnieks, nav likumīga veida, kā darbinieki izsniegtās ierīces var paturēt privātai lietošanai. Centra priekšniece pēc ministra lūguma mēģinājusi jautājumu atrisināt, lai pēc papīriem telefons būtu iznīcināts.

Rezultātā šonedēļ sākās tiesa par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, kurā ministrs procesā ir tikai liecinieks. Latgales priekšpilsētas tiesā sākts process pret bijušo Iekšlietu ministrijas Informācijas centra vadītāju Līgu Lapiņu. Viņai izvirzītas apsūdzības dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūras prokurors Kaspars Čīma raidījumam apliecinājis, ka apsūdzības būtība ir tāda, ka viņa saviem darbiniekiem devusi motivētu rīkojumu apzināti prettiesiski norakstīt bijušā ministra lietošanā nodoto telefonu.

Taujāts, vai Ģirģena kungs ir šajā lietā pratināts, prokurors apliecināja, ka ir.

Informācijas centra darbinieki stāstījuši, ka Lapiņa likusi nokārtot, lai telefons paliktu ministra īpašumā. Viņi pakļāvušies, jo baidījušies iebilst. Informācijas centrs izlēmis Ģirģena "iPhone" norakstīt kā sabojātu. Lai to nokārtotu, savu roku pielikuši vismaz četri darbinieki, un firma. Tā, neredzot aparātu, sagatavojusi izziņu, ka tālrunis ir tiktāl bojāts, ka vairs nav remontējams. Lai iegūtu aktu par telefona iznīcināšanu, darbiniece upurējusi vecu "Samsungu", ziņo raidījums.

Lapiņa komentārus radījumam nesniedza, bet Ģirģens sacījis, ka "tā ir safabricēta krimināllieta, lai atriebtos cilvēkiem, kuri strādā valsts nacionālajās interesēs, kuri ir atklājuši karteļus un darījuši visu, lai stiprinātu valsts iekšējo drošību".

Uz žurnālista precizējošu jautājumu, vai tiesa, ka Ģirģens izmeklētājiem teicis, ka telefons viņam pazudis, jo izkritis no kabatas, kad braucis ar motociklu, bijušais ministrs turpināja savu: "Tie ir jūsu kaut kādi mistiskie pieņēmumi. Es vēlreiz saku, šī krimināllieta ir safabricēta".

Pierādīt, ka telefons ir lietots, lai gan pēc dokumentiem ir iznīcināts, nav sarežģīti. Katrai ierīcei ir unikāls kods, kas uzrādās mobilo sakaru operatoriem. Tie saņem informāciju, ne tikai kāds numurs zvana, bet arī no kādas ierīces. Ģirģena telefons sakaru tīklā parādījies arī pēc iznīcināšanas. Visticamāk, tas arī ir viens no svarīgākajiem pierādījumiem lietā, norāda raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!