Foto: DELFI

Lai izvērtētu Covid-19 vakcīnas radītās blaknes un piešķiramo kompensāciju, nepieciešams veidot neatkarīgu ekspertu paneļus, kas to varētu izlemt, tā izskanēja Veselības ministrijas (VM) trešdien, 16. februārī, rīkotajā apspriedē par Ministru kabineta (MK) noteikumu pilnveidi.

Trešdien pusotras stundas garumā dažādu institūciju pārstāvji diskutēja par izstrādāto MK noteikumu projektu, ar kuru tad tiek plānots regulēt iespējamo kompensāciju izmaksu cietušajiem. Medicīnas tiesību eksperte, Latvijas Universitātes asociētā profesore Solvita Olsena sacīja, ka nedrīkst aizmirst arī par cilvēka morālo kaitējumu, ne tikai fizisko.

Viņa akcentēja, ka šajā jautājumā ir svarīgi saprast un noteikt, kādā veidā tiks identificētas kaitējuma pazīmes un kurš tās noteiks, kā tieši sekas izpaužas konkrētam pacientam.

"Jānosaka kaitējuma sastāvs," Olsena sacīja. Jautājumā, kurš to varētu darīt, viņa ieteica veidot speciālistu paneli, nevis "paļauties uz ārstu asociācijām, kuru uzdevums ir aizsargāt ārstu intereses".

Arī zvērināts advokāts Ronalds Rožkalns, kurš specializējies pacientu tiesībās, pievienojās Olsenas paustajam, norādot, ka ciešanas un sāpes morālajā kaitējumā ir būtisks aspekts un ir objektīvi rādītāji, kā to izmērīt.

Tāpat viņš norādīja, ka ir svarīgi ņemt vērā arī hospitalizācijas ilgumu, bet piedāvājumu visu balstīt tikai uz darbnespējas faktu uzskata par nelietderīgu. Arī Rožkalns uzsvēra, ka ir būtiski, lai vērtējums par kompensāciju tiktu veikts objektīvi.

Olsena šajā jautājumā norādīja, ka bieži vien varētu rasties interešu konflikti, ja pacienta situāciju izvērtētu ārsti no kādas konkrētas slimnīcas.

Viņa uzsvēra, ka ideālā gadījumā šādā panelī būtu vairāki cilvēki, komanda, kas spētu arī pietiekami efektīvi sastādīt atzinumu. Olsena sacīja, ka ārēju, neatkarīgu, ar tiesību normām regulētu paneli raksturo objektivitāte, ekspertīze, zināšanas, prasmes, neatkarība. Viņa uzsvēra, ka izveidot šādu paneli būtu "lielais ieguldījums sistēmā".

VM valsts sekretāres vietniece veselības politikas jautājumos Antra Valdmane atbalstīja šādu piedāvājumu, tomēr arī starp sanāksmes dalībniekiem raisījās diskusija par jau tā trūkstošajiem resursiem veselības nozarē, tostarp arī ārstiem-ekspertiem, kas nodarbojas ar analīzi.

Valdmane noslēgumā sacīja, ka gūtās atziņas tiks apkopotas un prezentētas veselības ministram un valsts sekretārei, vēl turpinot diskusijas par šo jautājumu, kā izveidot labāko kompensācijas mehānismu.

Jau ziņots, ka VM izstrādājusi un sabiedriskajai apspriedei nodevusi Ministru kabineta noteikumu projektu, kur noteikta kārtība kompensācijas piešķiršanai gadījumos, kad Covid-19 vakcīnas blakusparādību rezultātā cilvēkam radies smags vai vidēji smags kaitējums veselībai vai dzīvībai, portālu "Delfi" informēja VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!