Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Latvija atbalsta Ukrainas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES), mikroblogošanas vietnē "Twitter" pavēstījis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Ministrs raksta, ka valdība atbalstīja nacionālo pozīciju, kas paredz atbalstu Ukrainas dalībai ES un kandidātvalsts statusa piešķiršanu.

Valdībā izskatītajā Ārlietu ministrijas (ĀM) ziņojumā teikts, ka Ukrainas tauta un valdība ir paudusi un ar darbībām apliecinājusi vēlmi kļūt par ES dalībvalsti un cienot to, ka ukraiņi šobrīd nežēlīgā karā aizstāv savas tiesības izvēlēties savu nākotni un cīnās par Eiropas vērtībām, ir aktualizēts jautājums par Ukrainas dalību ES.

ĀM informē, ka šā gada 3. marta neformālajā Vispārējo lietu padomē iespējama pirmā ES padomes formāta diskusija par ES-Ukrainas attiecībām un iespēju piešķirt ES kandidātvalsts statusu Ukrainai.

Valdībā atbalstītajā Latvijas pozīcijā teikts, ka Latvija atbalsta Ukrainas dalību ES un ES kandidātvalsts statusa piešķiršanu Ukrainai. Valdība uzsver, ka tas būtu svarīgs ES solidaritātes signāls Ukrainai un tās tautai, apliecinot, ka Ukraina pieder Eiropai, par kuras vērtībām tā šobrīd varonīgi cīnās ar visiem saviem spēkiem.

"Tieši šajā Eiropai izšķirošajā brīdī ir nepieciešams paust skaidru ES atbalstu Ukrainas mērķim kļūt par ES dalībvalsti. Ir jāizmanto visas iespējas, kas palīdzētu Ukrainai izturēt cīņā par valsts suverenitātes un teritoriālās integritātes nosargāšanu," teikts valsts pozīcijā.

"Ukrainas mērķis - pilntiesīga dalība ES – ir ierakstīs Ukrainas Konstitūcijā. Ukrainas un ES attiecību stiprināšana aizsākās ar Austrumu partnerības izveidošanu 2009. gadā. 2021. gada Austrumu partnerības samitā vēlreiz apliecinātas katra partnera suverēnās tiesības izvēlēties, cik vērienīgas attiecības ar ES tie vēlas," teikts ziņojumā.

Pašlaik ES un Ukrainas attiecības nosaka asociācijas līgums, kas tika parakstīts 2014. gada 27. jūnijā. Līgumā minēts, ka "ES atzinīgi vērtē Ukrainas centienus integrēties Eiropā un tās izvēli par labu Eiropai, tostarp apņemšanos izveidot patiesu un ilgtspējīgu demokrātiju un tirgus ekonomiku", un "Ukrainas un ES politiskās saiknes un ekonomiskā integrācija būs atkarīga no šā nolīguma īstenošanas gaitas, kā arī no tā, kā Ukraina spēs nodrošināt kopīgo vērtību ievērošanu un konverģenci ar ES politikas, ekonomikas un tiesību jomā."

ES un Ukrainas asociācijas līgums tika apstiprināts ES Padomē 2017. gada 11. jūlijā un tas stājās spēkā 2017. gada 1. septembrī.

Jau vēstīts, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdien parakstījis lūgumu par Ukrainas uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES). Dokuments jau ir nosūtīts uz Briseli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!