Foto: AFP/Scanpix
Par Krievijas militārās agresijas Ukrainā ietvaros lietoto simbolu, tostarp burta "Z" lietojumu publiskās vietās jau tagad var piemērot kriminālatbildību, otrdien, 15. martā, Saeimas Juridiskajā komisijā atzina eksperti.

Otrdien komisija skatīja "Zaļo un zemnieku savienības" (ZZS) frakcijas deputātu izstrādātos grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem rosināts paredzēt sodu par Krievijas militārās agresijas Ukrainā ietvaros lietoto simbolu, tostarp burta "Z", lietojumu publiskās vietās.

Deputāts Andrejs Judins (JV) informēja, ka pagājušajā nedēļā, 8. martā, Juridiskās komisijas Krimināltiesību politikas apakškomisija vienojās, ka Krimināllikums nebūtu papildināms, jo tas jau paredz sodu par dažādu simbolu lietojumu.

Arī Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Indra Gratkovska pievienojās paustajam, ka Krimināllikums jau patlaban paredz sodu par minēto simbolu lietojumu, tāpēc likuma grozījumi nav nepieciešami.

Valsts drošības dienesta (VDD) pārstāvis informēja, ka dienests jau ir sācis divus kriminālprocesus saistībā ar publiskām izpausmēm par karu Ukrainā, bet citas aktivitātes vēl tiek vērtētas. Arī VDD neredz pamata likumu papildināt ar ZZS piedāvātajiem vārdiem.

VDD pārstāvis stāstīja, ka kopš Krievijas sāktās agresijas Ukrainā Krimināllikumā paredzētā soda piemērošana ir kļuvusi "karstāka".

Savukārt Ģenerālprokuratūras pārstāvis Gints Bērziņš pauda pārliecību, ka no praktiskā viedokļa par Krievijas agresijas simbolu lietojumu būtu paredzama administratīvā atbildība. "Nav nepieciešams Krimināllikumā atšifrēt simbolus, jo tie var mainīties pa dienām. [Par simbolu lietojumu paredzot] būs daudz kriminālprocesu un līdz pirmajiem spriedumiem paies ilgs laiks," skaidroja Bērziņš.

Arī Saeimas Juridiskais birojs rakstiski informēja komisiju, ka tas neatbalsta ZZS piedāvātos likuma grozījumus.

Komisija vienojās pie minētā jautājuma turpināt darbu un sekot līdzi tam, kādus priekšlikumus virzīs Krimināltiesību politikas apakškomisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!