Foto: F64

Sabiedrībai un uzņēmējiem jāsaprot, ka nekāda sadarbība ar Putina Krieviju nebūs iespējama, un tas ietekmēs arī Latvijas ekonomiku, tāpēc valdība patlaban gatavo jaunus atbalsta pasākumus, lai sabiedrības neaizsargātākajai daļai mazinātu Krievijas izvērstā kara pret Ukrainu radītās negatīvās sekas ekonomikai, pauž Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Trešdien, 16. martā, Kariņš tikās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu. Preses konferencē pēc tikšanās Levits uzsvēra, ka Rietumi ir sapratuši situācijas nopietnību un par Krieviju vairs nav nekādu ilūziju.

"Krievija sevi ir izolējusi no visas pasaules. Tas nozīmē, ka mums būs nopietnas pārmaiņas ekonomikā. Latvija ar Krievijas tirgu vairs nevarēs rēķināties. Tas nozīmē, ka uzņēmumiem būs jāpārorientējas uz citiem tirgiem un valstij būs jāsekmē šī pārorientācija," pauda Valsts prezidents.

Levits uzsvēra, ka visai sabiedrībai būs jāsasprindzinās, lai tiktu galā ar jauno ģeopolitisko situāciju.

Arī Kariņš piebilda, ka pret Krieviju noteiktās starptautiskās sankcijas mūsu sabiedrībai "maksās naudā", par ko liecina nestabilais energoresursu cenu tirgus. "Sabiedrībai ir jābūt mierīgai, tirgi nokārtosies un, kā prognozē Latvijas Banka, būs jāsadzīvo ar cenu pieaugumu, bet tā vēl nav traģēdija," klāstīja premjers.

Ņemot vērā aktuālo un prognozējamo ekonomisko situāciju, Kariņš sacīja, ka valsts plāno izstrādāt mērķētu atbalsta mehānismu tām iedzīvotāju grupām, kurām tas visvairāk ir nepieciešams.

"Mums un nevienai citai valstij nebūs tādas naudas, lai atlīdzinātu Krievijas izraisītā kara cenu pieaugumu. Bet mēs turpināsim mērķēti palīdzēt tiem, kam palīdzība nepieciešama," sacīja Ministru prezidents, piebilstot, ka jauns atbalsta mehānisms varētu tikt aktualizēts pēc tam, kad beigsies patlaban spēkā esošais teju 450 miljonu eiro apjomīgais atbalsts iedzīvotājiem energoresursu cenu pieauguma ietekmes mazināšanai.

Tāpat Ministru prezidents uzsvēra, ka sabiedrībai un uzņēmējiem ir jāsaprot, ka tuvāko līdz pat desmit gadu laikā nav ko cerēt uz Krievijas ekonomiku. "Kamēr būs Putina režīms, nekāda sadarbība ar Krieviju nebūs iespējama. Ir jāpārorientējas un tas ir izdarāms," pauda Kariņš, uzsverot, ka "mēs iznāksim no šīs krīzes gudrāki, spēcīgāki un vienotāki".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!