Foto: DELFI

Ņemot vērā mūsdienu Krievijas tiešo saikni ar Padomju Savienību, šī brīža aktuālo notikumu kontekstā pašvaldības tiek aicinātas neizsniegt atļaujas 9. maija svētku rīkošanai, izriet no tieslietu ministra Jāņa Bordāna (K) presei izplatītā paziņojuma.

Tajā pausts, ka Putina režīms ir sācis karu pret Ukrainu un visu brīvo pasauli. Veicot karadarbību pret neatkarīgu valsti, pēc Bordāna paustā, Krievijas puses darbībās ir saskatāmas kara noziegumu pazīmes, jo īpaši attiecībā pret uzbrukumiem civiliedzīvotājiem, tostarp bērniem.

"Šī pati Krievijas valsts ar tās pašreizējo režīmu ir Padomju Savienības tiesību un saistību mantiniece. Tie paši Krievijas tanki, kas Maskavā piedalās 9. maija "uzvaras parādē" Sarkanajā laukumā, šobrīd šauj uz ukraiņiem," argumentē ministrs, papildinot, ka šādos apstākļos jebkāda "Uzvaras dienas" atzīmēšana uzskatāma "ne tikai par agresīvu, amorālu un sabiedrību šķeļošu, bet arī par rīcību, kas netieši attaisno ar Krievijas, kā Padomju Savienības tiesību un saistību mantinieces, uzbrukumu Ukrainā izdarītos kara noziegumus".

Līdz ar to politiķis aicina ikvienu Latvijas pašvaldību, tostarp arī Rīgu, neizsniegt atļaujas 9. maijā rīkot jebkādus ar tā saukto "Uzvaras dienu" saistītos publiskos pasākumus.

Šajā kontekstā Rīgas dome portālam “Delfi” norādīja, ka šobrīd, tāpat kā iepriekšējos gados, biedrība “9.maijs.lv” pieteikusi tradicionālos pasākumus 8. maijā no pulksten 17 līdz 24 un 9. maijā - no pulksten 9 līdz 24.

Vaicāti, vai ņems vērā ministra aicinājumu, domē atzīmēja, ka šobrīd pašvaldība pieteikumus vēl nav skatījusi, taču, kad tas tiks izdarīts, par lemto informēs atsevišķi.

Kā vēstīts, līdzīgi kā citās pašvaldībās arī Rīgā tradicionāli ik gadu 9. maijā norisinās vairāki pasākumi, kas veltīti Krievijā svinamajai "Uzvaras dienai" un nacisma sagrāvei, kā arī Otrā pasaules kara upuru piemiņai. Pēdējos gados viena no pasākumu rīkotājām ir bijusi biedrība "9maijs.lv".

Pērn gan sakarā ar epidemioloģisko situāciju plašāka mēroga organizētus pasākumus Rīgas dome apņēmās neatļaut, taču pie tā dēvētā Uzvaras pieminekļa tāpat ieradās vismaz vairāki simti cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!