Foto: PantherMedia/Scanpix

Šī gada 23. martā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pieņēma lēmumu atbilstoši Imigrācijas likuma 61. panta otrajai daļai Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļaut 25 Krievijas Federācijas pilsoņus, portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Rinkēviča lēmums paredz noteikt liegumu šīm personām ieceļot Latvijā uz nenoteiktu laiku. Minētās personas pārstāv Krievijas Federācijas izklaides un kultūras jomu un ir paudušas aktīvu politisku atbalstu Krievijas varasiestāžu ilgstoši īstenotajai agresijai pret Ukrainu. Latvijai nevēlamo personu sarakstā iekļautie uzskatāmi attaisno un propagandē neizprovocēto un neattaisnojamo Krievijas iebrukumu un karu Ukrainā.

"Melnajā sarakstā" iekļauti: Marija Sitela, Dmitrijs Guberņijevs, Vladmirs Maškovs, Tina Kandelaki, Viktors Poļakovs, Poļina Gagarina, Nikolajs Rastorgujevs, Vitālijs Loktevs, Aleksandrs Jerohins, Sergejs Pereguda, Vasīlijs Gerello, Natālija Podoļskaja, Anastasija Makejeva, Viktorija Daineko, Deniss Macujevs, Ņikita Mihailkovs, Valērijs Gergijevs, Dmitrijs Streļcovs, Aleksejs Tarasovs, Pāvels Sučkovs, Aleksejs Kanturs, Sergejs Poluņins, Viktorija Ciganova, kā arī Staņislavs Mihailovs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) 21. martā aicināja "melnajā sarakstā" iekļaut 20 Krievijas kultūras darbiniekus.

Ārlietu ministrijas preses paziņojumā uzsvērts, ka Latvija visstingrākajā veidā nosoda Krievijas neizprovocēto un neattaisnojamo karu Ukrainā, kas ilgst jau gandrīz mēnesi un kur Krievijas bruņoto spēku brutālās rīcības rezultātā ik dienas dzīvību zaudē Ukrainas civiliedzīvotāji un bruņoto spēku karavīri. Atbalsts Kremļa režīma īstenotajām zvērībām nozīmē līdzatbildību par pastrādātajiem noziegumiem, tādēļ šādu personu ieceļošana Latvijā nav pieļaujama.

Kā ziņots, Lužņiku stadionā un tā apkaimē 18. martā bija sapulcināti aptuveni 200 000 cilvēku, bet stadions izrotāts ar patriotiskiem plakātiem, daudzos no kuriem bija redzams latīņu alfabēta burts "Z", kas kļuvis par Ukrainā sāktā kara simbolu.

Mediji vēstīja, ka visi Krievijas valsts televīzijas kanāli piektdien teikuma vidū pārtrauca translēt prezidenta Vladimira Putina uzrunu Lužņiku stadionā, kur uz Putina kara atbalsta mītiņu bija sapulcināti tūkstošiem cilvēku.

Krievijas televīzija tiek stingri kontrolēta, un šādi pārraižu pārrāvumi vai misēkļi programmās ar autoritārās valsts līderu piedalīšanos ir ļoti neparasti.

Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs vēlāk pavēstīja, ka translācija pārtrūkusi sakarā ar tehnisku kļūmi serverī un tā pēc tam pārraidīta ierakstā. Uzrunā Putins slavināja iebrukumu Ukrainā, paziņojot, ka tas bijis nepieciešams, lai "pārtrauktu Donbasa iedzīvotāju genocīdu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!