Foto: F64
Valmieras novadā kāds nelegāls asenizācijas pakalpojumu sniedzējs savā īpašumā izlej kanalizācijas notekūdeņus, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Marta vidū VVD saņēma informāciju par to, ka ceļa posmā Valmiera-Mujāni, Kocēnos, regulāri tiek vesti un izlieti neattīrīti kanalizācijas notekūdeņi. Iedzīvotāji izteikuši sūdzības par nepatīkamu smaku Kocēnu apkārtnē.

Kā informē Jalinska, pēc norādīto vietu apsekošanas konstatēts, ka kāda persona sniedz nelikumīgus asenizācijas pakalpojumus un uz sava īpašuma lauka izlej kanalizāciju, kas savākta no privātmāju decentralizētajām kanalizācijas sistēmām. Ņemot vērā to, ka augstāk minētā sūdzība saistīta arī ar pašvaldības pārziņā esošo decentralizēto kanalizācijas sistēmu radīto notekūdeņu izvešanu, informācija nosūtīta Valmieras novada pašvaldībai.

VVD aicina iedzīvotājus, kuriem ir decentralizētās kanalizācijas sistēmas, piesakot kanalizācijas izvešanu, pārliecināties, vai konkrētais asenizācijas pakalpojuma sniedzējs ir reģistrējies attiecīgajā pašvaldībā, kā arī noskaidrot, uz kurieni tiks nogādāti savāktie decentralizētās kanalizācijas sistēmas notekūdeņi.

Kā informēja Valmieras novada pašvaldības komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Ginta Gailīte, pašvaldība 15. martā ir saņēmusi VVD Vidzemes reģionālās vides pārvaldes informāciju par to, ka ceļa posmā Valmiera-Mujāni ceturtajā kilometrā, aiz atpūtas nama "Lauviņas", regulāri tiek vesta un izlieta kanalizācija un apkārtnē izplatās nepatīkama smaka.

Lietas apstākļu noskaidrošanu un pārbaudi veica Valmieras novada pašvaldības policija. Sākotnēji konstatēts, ka iedzīvotāju sūdzībā minētā kanalizācijas izvešana un izliešana uz lauka nav saistīta ar Valmieras novada pašvaldībā reģistrēto decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniedzēju (asenizatoru) darbību, norādīja Gailīte.

Valmieras novada pašvaldība aicina novada iedzīvotājus un saimnieciskās darbības veicējus, kuriem mājsaimniecības vai saimnieciskās darbības veikšanas vietās notekūdeņu un kanalizācijas apsaimniekošanai ir izbūvētas un tiek ekspluatētas decentralizētās kanalizācijas sistēmas, piesakot kanalizācijas un notekūdeņu izvešanu, pārliecināties par to, vai decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniedzējs ir reģistrējies pašvaldībā un ir tiesīgs sniegt asenizācijas pakalpojumus.

Valmieras novada pašvaldības mājaslapā ir publicēts asenizācijas pakalpojumu sniedzēju saraksts, kuri veic šo pakalpojumu ar specializētajiem transportlīdzekļiem.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem notekūdeņus un nosēdumus no decentralizētajām kanalizācijas sistēmām pašvaldības administratīvajā teritorijā var savākt un izvest asenizators, kas šā pakalpojuma sniegšanai ir reģistrējies vietējās pašvaldības domē, atbilst pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajam prasību minimumam un ir noslēdzis ar centralizētās kanalizācijas sistēmas speciāli izveidotās notekūdeņu pieņemšanas vietas īpašnieku, valdītāju vai turētāju līgumu par notekūdeņu un nosēdumu pieņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!