Foto: DELFI
Rīga ir gatava sēsties pie viena sarunu galda ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un meklēt risinājumu apturētajam pilsētas teritorijas plānojumam, ja šāds piedāvājums tiktu izteikts, portālam "Delfi" norāda Rīgas mēra padomnieks komunikācijas jautājumos Aleksis Zoldners.

Pēc Zoldnera paustā, patlaban galvenais mērķis ir teritorijas plānojuma apstiprināšana.

Savukārt, saskaņā ar VARAM pausto portālam "Delfi", vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) ir aicinājis Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) uz sarunu par Rīgas attīstības plānu, lai izskaidrotu juridisko pamatojumu, kas licis apturēt Rīgas teritorijas plānojumu. Plašāku komentāru ministrija sola sniegt pēc sarunas.

Kā vēstīts, Ministru prezidents LTV trešdien sacīja, ka nesaprot, kā azartspēļu lobijs var ietekmēt Rīgas attīstību. "Nevar būt, ka tā tiek iekavēta uz trīs vai četriem gadiem, jo bez Rīgas attīstības nav iespējama valsts attīstība," raidījumā pauda Kariņš, vairākkārt uzsverot, ka Plešam nepieciešams "apsēsties pie viena galda" ar Rīgas domi.

Domstarpības starp domi un Plešu radušās pēc tam, kad ministrs ar rīkojumu apturējis Rīgas teritorijas plānojumu nākamajiem gadiem, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm.

Tāpat Rīgas domes iesniegtais dokuments paredzēja aizliegt azartspēles visā Rīgas valstspilsētas teritorijā, taču, pēc Pleša paustā, tas joprojām ir pretlikumīgi.

Savukārt Rīgas mērs norādījis, ka ar šo lēmumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uz vairākiem gadiem apturējusi Rīgas attīstību un plānojuma apturēšanas dēļ pašvaldībā neieplūdīs investīcijas daudzu miljonu eiro apmērā.

Saistībā ar apturēto Rīgas attīstības plānu domei ir divas iespējas turpmākajai rīcībai – pilnveidot to un pieņemt jaunā redakcijā, lai VARAM to vēlreiz izvērtētu, vai arī vērsties Satversmes tiesā, līdzīgi kā to darījusi Ķekavas novada pašvaldība.

Pēdējā gadījumā, ja tiesa lemtu par labu pašvaldībai, šis dokuments tomēr stātos spēkā.

Kā portālam "Delfi" pauž Rīgas domes Komunikācijas pārvaldē, iespējams, 4. aprīlī notiks Rīgas domes sēde, kur tiktu lemts par vēršanos Satversmes tiesā saistībā ar VARAM lēmumu apturēt Rīgas attīstības plānu.

Jau ziņots, ka frakcijas "Par!/Progresīvie" vadītājs Mārtiņš Kossovičs iepriekš sacīja, ka Staķis pēc izstāšanās no partijas "Kustība "Par!"" un attiecīgi apvienības "Attīstībai/Par!" var būt pārliecināts par galvaspilsētas domes frakcijas "Par!/Progresīvie" atbalstu.

Tāpat mērs iepriekš norādījis, ka viņam nav bažu par Rīgas domes koalīcijas stabilitāti, atzīmējot, ka šis jautājums pārrunāts jau ar četrām no piecām koalīcijā esošajām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!