Foto: PantherMedia/Scanpix
Rīgā būvēs pirmās ģimenes tipa grupu mājas cilvēkiem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem. To celtniecības izmaksas plānotas 2,7 miljonu eiro apmērā.

Kā portālu "Delfi" informēja Rīgas domē, lai izveidotu jaunu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu infrastruktūru un dažādotu atbalstu, Priedaines ielā 11 plānots izveidot pirmo ģimenes tipa grupu dzīvokli cilvēkiem ar smagiem garīga rakstura traucējumiem.

Domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Viesturs Kleinbergs skaidro, ka līdz šim Latvijā deinstitucionalizācijas plāna kontekstā neviens no īstenotajiem projektiem nav veidots cilvēkiem ar smagiem un ļoti smagiem funkcionāliem traucējumiem.

Pēc viņa sacītā, šis ir unikāls projekts, jo te mājvietu radīs cilvēki, kuri bez citu atbalsta nespētu dzīvot patstāvīgi. "Tomēr ikviens ir pelnījis iespēju iegūt savas, neatkarīgas dzīves pieredzi – to katrs vecāks novēl savam bērnam, te to būs iespējams īstenot," stāsta politiķis, vienlaikus paužot gandarījumu, ka līdz ar šo projektu tiks izveidots arī dienas aprūpes centrs, uz kuru apkaimju iedzīvotāji varēs vest savus ģimenes locekļus, iegūstot iespēju ikdienas aprūpētājam atgriezties darba un sociālajā dzīvē.

Ņemot vērā piemērus Eiropā, šī brīža iecere paredz, ka grupu mājā Priedaines ielā 11 būs 16 vietas personām ar smagiem garīgā rakstura traucējumiem, kā arī 20 vietas dienas aprūpes centrā.

Ģimenes tipa grupu dzīvoklis veidots tā, lai kopā dzīvotu ne vairāk kā četras personas. Katram cilvēkam ir sava guļamistaba, kopīga virtuve un dzīvojamā zona. Mazo grupu aprūpē un atbalsta profesionāls atbalsta personāls.

Tāpat esot pieņemts lēmums noslēgt līdzdarbības līgumu ar nevalstisko organizāciju biedrību "Latvijas Kustība par neatkarīgu dzīvi" par šī pakalpojuma īstenošanu galvaspilsētā.

Kopējās projekta izmaksas būtu ap 4,6 miljoniem eiro, no kuriem 2,7 miljoni eiro paredzēti grupu dzīvokļu dzīvojamās mājas celtniecībai, savukārt dienas aprūpes centra ēkas celtniecības izmaksas varētu sasniegt ap 810 845 eiro.

Pārējās projekta izmaksas veidojot būvprojekta izstrāde, autoruzraudzība, teritorijas labiekārtošana, aprīkojums un būvuzraudzība, kā arī ārējo inženiertīklu izbūve.

Vairāk nekā 3 miljonus eiro projekta realizācijai plānots nodrošināt no pašvaldības līdzfinansējuma. Pārējo finansējumu veido valsts un Eiropas Savienības projektu līdzfinansējums. Lai informētu par plānoto projektu, 21. aprīlī tiks rīkota arī pašvaldības pārstāvju un apkaimes iedzīvotāju tikšanās.

Šobrīd Rīgā ir septiņi grupu dzīvokļi, no kuriem pirmais izveidots pirms vairāk nekā 20 gadiem. Pakalpojuma nodrošināšanā Rīga sadarbojas ar Siguldu un Valmieru. Latvijā grupu dzīvokļi ir izveidoti vēl 19 pašvaldībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!