8. maija naktī Otrā pasaules kara varoņu piemineklis-apbedījuma vieta Krustpils parkā, Jēkabpilī, apzīmēta ar Ukrainas karogu. Postaments vietām arī noklāts ar "asinīm" – sarkanas krāsas pleķiem, vēsta "Radio1.lv".

Kā redzams no fotoattēliem, arī šogad 9. maijā uzvaras svētku svinētāji ir devušies uz šo piemiņas vietu nolikt ziedus.

Portāls "Delfi" jau vēstījis, ka no šīs piemiņas vietas 2021. gada 24. februārī nozagta piemiņas zīme – lielgabals, kas atradās virs kapa, kur apbedīti Otrā pasaules karā kritušie un mirušie karavīri.

Tas bija 76,2 milimetru divīzijas lielgabals "ZIS-3" bez lafetes. Nozagtā piemiņas zīme, izmantojot frontālo iekrāvēju "Cheng Gong", tika aizvesta uz Krustpils novadu, kur tā tika iemesta Daugavā.

Tāpat tika konstatēts, ka, izdarot virs kapa novietotās piemiņas zīmes – lielgabala zādzību, ar trosēm tika sabojāti trīs Jēkabpils parka teritorijā augoši koki, kā rezultātā Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nodarīti materiālie zaudējumi 287,54 eiro vērtībā. Likumsargi noskaidroja iespējamo vainīgo personu, un 1970. gadā dzimušais vīrietis atzina veiktās darbības.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima 31. martā galīgajā lasījumā pieņēma par steidzamiem atzītos grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, kas paredz aizliegt pasākumus padomju armiju slavinošu pieminekļu pakājē, kā arī ierobežotas 9. maija publiskas svinības.

Savukārt 7. aprīlī galīgajā lasījumā Saeima atbalstīja steidzamības kārtā virzīto priekšlikumu šogad 9. maiju noteikt kā Ukrainas cietušo un bojā gājušo upuru piemiņas dienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!