Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 19. maijā, noraidīja "Saskaņas" priekšlikumu izvērtēt iespējas veikt grozījumus Satversmē, tajā ietverot, ka Valsts prezidentu ievēlē tauta.

"Saskaņa" uzskata, ka Valsts prezidenta amats nedrīkst būt politiska tirgus priekšmets un iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām patstāvīgi izvēlēties vispiemērotāko cilvēku, autoritāti, kas spēs efektīvi vadīt valsti.

"Šajā amatā jābūt cilvēkam, kuram ir zināšanas, iemaņas, prasmes un priekšstats par to, kā mazināt sabiedrības sašķeltību un uzlabot iedzīvotāju labklājības līmeni," pauž politiskais spēks.

"Saskaņa" uzskata, ka tautas izraudzītam Valsts prezidentam tauta vairāk uzticētos nekā parlamenta ievēlētam.

"Tautas vēlēts Valsts prezidents veicinātu demokrātijas nostiprināšanu Latvijā, iedzīvotājiem sniedzot tiesības ne tikai ievēlēt prezidentu, bet arī novērtēt viņa darbību," uzskata partija.

"Saskaņas" izstrādāto Satversmes grozījumu nodošanu izvērtēšanai visām parlamenta komisijām noraidīja 41 deputāts, bet atbalstīja 35.

Ideja par tautas vēlētu prezidentu izskanēja 1. maijā notikušajā "Saskaņas" kongresā, kur deputāts Valērijs Agešins (S) uzrunā partijas biedriem ieskicēja savu rezolūciju par nepieciešamajiem darbiem, gatavojoties Saeimas vēlēšanām. Viņa ieskatā, "Saskaņai" ir jāiniciē ideja par tautas vēlētu prezidentu, kā arī ir jārosina uzlabojumi konstitucionālajā sistēmā, tostarp paredzot lielāku tautas iesaisti lēmumu pieņemšanā.

Savukārt Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andris Teikmanis šā gada februārī intervijā raidījumam "Spried ar Delfi" sacīja, ka diskusijas par tautas vēlētu prezidentu mēdz būt virspusīgas un būtībā tās ir "stiprās rokas un laimes lāču meklējumi, kas atnāks un sakārtos visu, ko mēs paši neprotam, nevaram vai mums ir slinkums pašiem".

Teikmanis, paužot personīgo viedokli, norādīja, ka tautas vēlēts prezidents nebūtu nepieciešams, un pašlaik Valsts prezidenta tiesības ir atbilstošas. Latvija ir parlamentārā republika, ja prezidentam būtu arī izpildvara, tas fundamentāli mainītu visu Latvijas politisko un juridisko sistēmu.

Konstitucionālo tiesību eksperts Jānis Pleps, komentējot jautājumu par tautas vēlētu prezidentu, norādīja: tas noteikti nav zāles, ar kurām grib ārstēt esošās kaites, drīzāk tas ir klasisks sabiedrisko attiecību vingrinājums – brīdī, kad liekas, ka kaut kas nestrādā, tad plauktiņā ir šī ideja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!