Foto: F64

Sestdien, 4. jūnijā, Latvijā sākas priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms 14. Saeimas vēlēšanām, kas ilgs līdz vēlēšanu dienai – 1. oktobrim, portālu "Delfi" informēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Šajā periodā aģitācijas veicējiem, plašsaziņas līdzekļiem un citām iesaistītajām pusēm jāievēro priekšvēlēšanu aģitācijas veikšanas noteiktā kārtība un ierobežojumi, tostarp attiecībā uz materiālu izvietošanu preses izdevumos, publiskajās vietās, internetā, kā arī elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos.

Aģitācijas veicējiem, t.sk. politiskajām partijām, to apvienībām un deputātu kandidātiem, atļauts izvietot apmaksātu priekšvēlēšanu aģitāciju tikai pie tiem reklāmas pakalpojumu sniedzējiem, kas līdz šā gada 5. maijam KNAB vai Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) iesniedza priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošanas izcenojumus.

Visi iesniegtie reklāmas pakalpojumu sniedzēju izcenojumi KNAB ir publiski pieejami iestādes tīmekļa vietnē.

KNAB atgādina, ka šajā periodā noteikti vairāki ierobežojumi, piemēram, aizliegums īstenot slēpto aģitāciju, kuras atpazīstamākais izpausmes veids ir nenorādīts aģitācijas materiāla apmaksātājs, un aizliegums aģitācijas īstenošanai izmantot valsts un pašvaldību institūciju administratīvos resursus.

Ja iedzīvotājiem rodas aizdomas vai to rīcībā nonāk pamatota informācija vai pierādījumi, kas varētu liecināt par slēpto aģitāciju, administratīvo resursu izmantošanu un citiem pārkāpumiem, KNAB aicina nekavējoties ziņot iestādei. To iespējams darīt vairākos veidos, tostarp anonīmā veidā bezmaksas mobilajā lietotnē "Ziņo KNAB", zvanot KNAB uzticības tālrunim 80002070 vai rakstot uz e-pasta adresi knab@knab.gov.lv.

Priekšvēlēšanu aģitācijas uzraudzību atkarībā no aģitācijas kanāla veic KNAB un NEPLP.

KNAB uzrauga priekšvēlēšanu aģitācijas ierobežojumus un aizliegumus attiecībā uz priekšvēlēšanu izdevumu limitiem, administratīvo resursu izmantošanu un slēpto priekšvēlēšanu aģitāciju internetā, publiskās vietās, kā arī preses izdevumos un to elektroniskajās versijās. Savukārt NEPLP uzrauga priekšvēlēšanu aģitāciju televīzijā un radio.

Jau vēstīts, ka 14. Saeimas vēlēšanas norisināsies šā gada 1. oktobrī, sestdienā. Tajās tiesības piedalīties būs Latvijas pilsoņiem no 18 gadu vecuma. Tiesības piedalīties Saeimas vēlēšanās būs arī vēlētājiem ārpus Latvijas, kuri varēs izmantot iespēju balsot pa pastu vai kādā no klātienē izveidotajiem vēlēšanu iecirkņiem.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kas vēlēšanu dienā ir vecāki par 21 gadu. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Saeimas vēlēšanām notiks no 13. jūlija līdz 2. augustam. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkst iesniegt reģistrētas partijas, kuras dibinātas ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām (līdz 2021. gada 30. septembrim) un kurās ir ne mazāk kā 500 biedru.

Ja kandidātu sarakstu iesniedz partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!