Foto: Publicitātes foto

Pirmdien, 27. jūnijā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi ārstniecības iestādēs nogādāja 36 cilvēkus ar nopietnām pārkaršanas pazīmēm, portālu "Delfi" informēja NMPD pārstāve Inga Vītola.

Kā norādīja Vītola, cietušie ir no visām vecuma grupām – gan mazi bērni, gan arī jauni un vecāka gadagājuma cilvēki, kas norāda, ka drošības pasākumi jāievēro ikvienam.

Izsaukumu operatīvajā atskaitē redzams, ka izceļas vairākas situācijas, kad gados vecāki cilvēki nepārplāno dienas aktivitātes un dodas ārpus mājām karstākajā dienas laikā. Tāpat vairākas situācijas, kad mazi bērni ilgas stundas vai pat visu dienu pavadījuši saulē, skaidroja Vītola.

Kopumā visbiežāk nopietnas sūdzības parādās pēc ilgstošas uzturēšanās saulē – gan atpūtā pludmalē, ikdienas aktivitātēs, gan arī pēc ilgstoši veikta fiziska darba, kad nav ievēroti atvēsināšanās periodi. Cietušie nereti atzīmē arī nepietiekamu šķidruma uzņemšanu, norāda Vītola.

Jau ziņots, ka šonedēļ Latvijā turpināsies svelme un nedēļas pirmajās dienās izsludināts sarkanais brīdinājums par stipru karstumu.

NMPD mediķi apkopojuši ieteikumus, kas jāievēro, lai šo karstumu izturētu.

NMPD iesaka pēc iespējas mazāk dienas vidū uzturēties tiešajos saules staros, jāuzņem šķidrumu pietiekamā daudzumā, jāizvēlas atbilstošs apģērbs, kā arī jāparūpējas par bērniem un sirmgalvjiem.

Karstajās dienās noteikti nevajadzētu visu dienu pavadīt pludmalē, dienas vidū strādāt dārzā vai ilgstoši veikt fiziski smagu darbu. Tāpat tveice nav piemērots laiks aktīvai sportošanai, sevišķi laikā, kad saule ir visintensīvākā (no pulksten 10 līdz 16), uzsver mediķi.

Bīstami ilgstoši atrasties saulē ir maziem bērniem, viņiem ieteicams uzturēties ēnā vai vēsās iekštelpās. Svarīgi ir raudzīties, lai bērni regulāri padzertos un, uzturoties ārā, valkātu galvassegu. Nekādā gadījumā nedrīkst atstāt mazuļus vienus pašus mašīnā un slēgtās telpās. Tāpat bērni var pārkarst arī, guļot nevēdinātās un karstās iekštelpās, kā arī ilgstoši uzturoties ratiņos, norāda Vītola.

Jāņem vērā, ka ilgstoša karstuma ietekme var saasināt hroniskas slimības, tāpēc ar ģimenes ārstu jāpārrunā, kā karstajās dienās pasaudzēt savu veselību. Cilvēkiem, kuri slimo ar hroniskām saslimšanām, tai skaitā sirds asinsvadu slimībām, karstā laikā precīzi jāievēro ārsta norādījumi par medikamentu lietošanu. Īpaša uzmanība karstajās dienās nepieciešama slimniekiem, kuri ir piesaistīti pie gultas un paši nevar par sevi parūpēties – nodrošiniet viņu telpu pietiekamu vēdināšanu un atdzesēšanu, kā arī pietiekamu šķidruma daudzuma uzņemšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!