Foto: F64

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) piedāvā dibināt valsts kapitālsabiedrību "Mājokļu fonda institūcija", kuras uzdevums būs nodrošināt pašvaldību iedzīvotājiem īres mājokļus. 2023. gadā šim mērķim nepieciešami 100 miljoni eiro.

VARAM otrdien, 5. jūlijā, informēs valdību par risinājumiem, kādā veidā valsts varētu sniegt atbalstu pašvaldībām, lai nodrošinātu iedzīvotājiem kvalitatīvus un pieejamus īres mājokļus.

Ministrijas ziņojumā norādīts uz cilvēkkapitāla piesaistes problēmām reģionos, kam viens no iemesliem minēts atbalsta trūkums pašvaldībām mājokļu īres tirgus izveidei un stiprināšanai.

Ziņojumā minēts, ka pašvaldībām kopš 2021. gada ir pieejams Valsts kases aizdevums īres dzīvokļu izveidošanai ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošo pašvaldību īpašumā esošajās ēkās, veicot ēku un telpu pārbūvi vai atjaunošanu. Šajā programmā 2021. gadā atbalstīti septiņi projekti četrās pašvaldībās.

VARAM 2020. gada decembrī veica pašvaldību aptauju, lai noskaidrotu, vai pašvaldībām būtu interese saņemt aizdevumu īres dzīvokļu izveidošanai. Aptaujā piedalījās 63 pašvaldības, no kurām 41 pašvaldība jeb 65% atbildēja apstiprinoši. Savukārt 22 pašvaldības jeb 35% no pašvaldībām, kuras piedalījās aptaujā, atbildēja noraidoši.

Pašvaldības, kas aptaujā atbildēja apstiprinoši, norādīja, ka kopējais rindā esošo cilvēku skaits ir 3902, vidēji pašvaldībā 95 cilvēki. No tiem kvalificēto speciālistu skaits rindā šajās pašvaldībās ir 182. Teorētiski šajās pašvaldībās būtu nepieciešamība pēc 1323 dzīvokļiem.

Lai risinātu īres dzīvokļu pieejamības problēmu pašvaldībās, VARAM rosina veidot Mājokļu Fondu, ko pārvaldītu jaundibināma valsts kapitālsabiedrība "Mājokļu Fonda institūcija". Sākotnējo ieguldījumu Mājokļu fonda izveidei un īres māju būvniecībai 100 miljonu eiro apmērā 2023. gadā veidos emisijas kvotu izsoles.

Savukārt vēlāk institūcijas darbībai varētu piesaistīt līdzekļus no citiem avotiem ārpus valsts budžeta, piemēram, Valsts kases, Eiropas Investīciju bankas, Eiropas Atveseļošanās fonda u.c.

Paredzams, ka "Mājokļu Fonda institūcijas" ieņēmumus veidos finanšu līdzekļi, kas rodīsies darījumos ar nekustamo īpašumu - īri un pārdošanu, kas ir ierobežotā apjomā. Vienlaikus plānots, ka Mājokļu Fonda ietvaros tiks veicināta videi draudzīgu mājokļu būvniecība, tostarp energoefektīvu ēku būvniecība, kas, kā atzīst VARAM, nākotnē kā zema enerģijas patēriņa ēkas radīs ieguvumus to īpašniekiem, apsaimniekotajiem uzturēšanas izdevumu ziņā, kas arī atbildīs virzībai uz klimata neitrāliem risinājumiem.

VARAM piedāvājums paredz katrā novada centrā un valstspilsētā ārpus Rīgas plānošanas reģiona tiks nodrošināti vismaz 120 īres dzīvokļi (trīs daudzdzīvokļu mājas, katrā 40 īres dzīvokļi), un atbilstoši augošajam pieprasījumam pēc jauniem mājokļiem, kopā ilgtermiņā tiks izveidoti 4080 īres dzīvokļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!