Foto: LETA
Daugavpils domē nav saņemts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) lūgums skaidrot Daugavpils mēra Andreja Elksniņa (S) dalību Baltkrievijas neatkarības dienas svinībās, taču pats mērs "ar izpratni vērtē ministra kunga politisko dienaskārtību priekšvēlēšanu laikā," portālam "Delfi" atklāja Elksniņš.

Elksniņš gan norāda, ka viņam esot grūti iedomāties kādu konkrēti likumu un konkrētu tā normu nepildīšanu Plešs būtu tiesīgs pārmest un lūgt paskaidrot, realizējot savas kompetences ietvaros noteikto institucionālo pārraudzību.

Šā brīža situācija drīzāk ir Ārlietu ministrijas lauciņš, atzīmē Daugavpils mērs.

Viņš arī uzsvēra, ka Ārlietu ministrija iepriekš paudusi, ka Baltkrievijas ģenerālkonsulātam Daugavpilī nav aizliegts rīkot pasākumus, rekomendējot Latvijas amatpersonām rūpīgi izvērtēt dalību tajos.

"Šādu izvērtējumu arī esmu veicis. Daugavpilī darbojas Baltkrievijas konsulāts, kura darbības joma ir galvenokārt konsulārie pakalpojumi. Šos konsulāros pakalpojumus saņem liela Daugavpilī dzīvojoša baltkrievu diasporas daļa, ikdienā saskaroties ar problēmām Baltkrievijā, ar kuru šobrīd darbojas bezvīzu režīms. Ar mērķi sniegt gan atbalstu, gan nodrošināt mūsu iedzīvotāju tiesību un likumīgo interešu aizsardzību, 5. jūlijā apmeklēju Baltkrievijas konsulāta rīkoto pasākumu kopā ar "Latvijas baltkrievu savienības" un arī Ukraiņu biedrības "Mrija" vadību," sacīja Elksniņš.

Komentējot Pleša rosinājumu, ka būtu nepieciešams likvidēt Baltkrievijas ģenerālkonsulātu Daugavpilī, Elksniņš atzīmēja, ka tas ir Ārlietu ministrijas jautājums, taču viņš pauda gatavību sniegt vērtējumu par to, ja ar šādu iniciatīvu nāks par ārlietām atbildīgā ministrija.

Jau vēstīts, ka Plešs lūgs Elksniņam sniegt skaidrojumu par viņa dalību Baltkrievijas neatkarības dienas svinībās, kas norisinājās Daugavpilī, ministrs vēsta tviterī.

Plešs uzsver, ka Krievija ik dienu izmanto Baltkrievijas teritoriju, lai apšaudītu Ukrainu un nonāvētu tās iedzīvotājos. Ar šādiem režīmiem sadarbība nav iespējama, uzsver Plešs, nodēvējot to par draudu nacionālajai drošībai.

Otrdien Daugavpils viesnīcas "Latgola" restorānā rīkotās Baltkrievijas neatkarības dienas svinības apmeklējis arī Elksniņš, vēsta televīzija "ReTV" un interneta portāls "Chayka".

Pasākums sākās vakarā, un restorānu varēja apmeklēt ne tikai aicinātās personas, kuru vidū bija Elksniņš un Daugavpils pirmais vicemērs Aleksejs Vasiļjevs (LKS), bet arī uzņēmēji un citas personas.

Elksniņš televīzijai "ReTV" un portālam "Chayka" norādīja, ka patlaban Daugavpilī oficiāli darbojas Baltkrievijas diplomātiskā pārstāvniecība, un, neraugoties uz jebkādiem paziņojumiem, tā turpina strādāt.

Par Latvijas amatpersonu rīcību, apmeklējot agresorvalsts rīkotu pasākumu, "ReTV" un portālam "Chayka" viedokli pauda gan Valsts drošības dienests (VDD), gan arī Ārlietu ministrija (ĀM).

VDD norādīja, ka pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Latvijas valsts un pašvaldību amatpersonu piedalīšanās agresorvalsts Krievijas vai tās tuvākās sabiedrotās - Baltkrievijas - rīkotos pasākumos nav atbilstoša Latvijas nacionālās drošības interesēm.

Savukārt ĀM pārstāve Sovlita Martinsone atzīmēja, ka Baltkrievijas ģenerālkonsulātam Daugavpilī nav aizliegts rīkot svinīgus pasākumus, tomēr Latvijas amatpersonām būtu rūpīgi jāizvērtē dalība tajos, ņemot vērā Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko neleģitīmās vēlēšanas, represijas pret pilsonisko sabiedrību, hibrīduzbrukumu Latvijas robežai, kā arī Krievijas īstenoto agresiju Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!