Foto: LETA

Starp Veselības ministriju (VM) un Finanšu ministriju (FM) panākta vienošanās par Covid-19 krīzes apkarošanai otrajā pusgadā nepieciešamā 21 miljona eiro piešķiršanu, trešdien pēc valdošās koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes žurnālistiem norādīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Viņš atzīmēja, ka šis finansējums būs nepieciešams jebkurā gadījumā neatkarīgi no VM sagatavotajiem scenārijiem par Covid-19 izplatību rudens sezonā.

Jau ziņots, ka valdība VM izstrādāto Covid-19 rīcības plānu rudenim varētu skatīt ceturtdien, 14.jūlijā.

Viens no scenārijiem paredz, ka Covid-19 būs kā sezonāla infekcija, kā rezultātā gaidāma zema sabiedrība imunitāte un atkārtota inficēšanās. Šajā gadījumā ir būtisks smagu saslimstības gadījumu un nāvju pieaugums riska grupās, taču kopumā veselības aprūpes kapacitāte nav pārsniegta un tā var strādāt ikdienas režīmā.

Otrs scenārijs paredz, ka otrajā pusgadā Covid-19 infekcija varētu kļūt grūti kontrolējama, kā rezultātā sabiedrībai nav imunitātes un pieaug gan smagi hospitalizēto pacientu skaits, gan nāvju skaits, ieskicēja VM Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka. Arī šajā gadījumā nav pārsniegta veselības aprūpes kapacitāte, taču nepieciešamības gadījumā būtu nedaudz jāsamazina stacionāro pakalpojumu skaits, sacīja speciāliste.

Savukārt trešajā scenārijā Covid-19 var izvērsties par nekontrolējamu infekciju, tādēļ ir nozīmīgs stacionēšanas gadījumu skaits. Janka norādīja, ka pie šī scenārija varētu būt pārsniegta veselības aprūpes sistēmu kapacitāte, tādēļ būtu nepieciešams ierobežot stacionāros veselības pakalpojumus, jo slimnīcās paredzēto gultu skaits nevar pārsniegt 3300.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!