Foto: LETA
Pilsētas attīstības komitejas deputāti pirmdien atbalstīja ieceri demontēt Sarkanajai armijai veltītu pieminekli Rumbulā, Lokomotīves ielā 163. Gala lēmums par demontāžu vēl būs jāpieņem domes sēdē.

Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels sēdē skaidroja, ka šis piemineklis ir uzskaitīts Ministru kabineta demontējamo sarakstā.

Šis objekts atrodas uz zemes, kas pieder juridiskai personai. Līdz ar to domei būs jāinformē attiecīgie zemes īpašnieki par objekta demontāžu.

Deputāta Vladimira Buzajeva (LKS) priekšlikumus, kas, līdzīgi kā citu domē skatīto pieminekļu demontāžas gadījumā, paredzēja šī objekta pārvietošanu uz memoriālu, neguva komitejas deputātu atbalstu. Politiķa priekšlikums pamatā bija par padomju režīma formulējumu un uztveri par Otrā pasaules kara notikumiem.

"1994. gada oktobrī Strādnieku un zemnieku Sarkanā armija, antihitleriskās koalīcijas karaspēku dalībniece, pielika punktu nacistiskās Vācijas karaspēka īstenotajai Rīgas okupācijai un sniedza vērienīgu ieguldījumu nacistiskā terora un genocīda izbeigšanā," pausts Buzajeva priekšlikumā.

Deputāts Kaspars Spunde norādīja, ka šajā gadījumā, kā arī iepriekš atbalstītos pieminekļu demontāžas gadījumos, uz šiem objektiem paustais balstās greizā vēstures izpratnē.

Lēmums paredz uzdot Rīgas pieminekļu aģentūrai veikt visas nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu pieminekļa Sarkanās armijas karavīriem demontāžu ne vēlāk kā līdz 15. novembrim.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentam, Rīgas domes Īpašuma departamentam un Rīgas pašvaldības policijai tiek uzdots sniegt Rīgas pieminekļu aģentūrai nepieciešamo atbalstu lēmuma izpildes nodrošināšanai.

Tāpat paredzēts, ka Rīgas pieminekļu aģentūrai būs jāinformē Latvijas Okupācijas muzejs, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde un zemes, uz kuras objekts atrodas, īpašniekus par objekta demontāžas uzsākšanu.

Jau ziņots, ka Rīgas domes 20. jūlija ārkārtas sēdē deputāti atbalstīja ieceri demontēt vēl divus galvaspilsētā esošus padomju režīmu slavinošus objektus, no kuriem viens atrodas Mežaparkā, bet otrs – Jaunciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!