Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Tieši latvieši un pārējās tautas, kuras visvairāk cietušas no 20.gadsimta netaisnībām Eiropā, šodien virza Eiropas Savienības (ES) kopējo pozīciju cīņā pret karu Ukrainā, Likteņdārza Saieta nama atklāšanā skaidroja Valsts prezidents Egils Levits.

Levits uzsvēra, ka Krievijas agresija pret Ukrainu atgādinājusi par latviešu tautas vēsturi iepriekšējā gadsimtā. Esot svarīgi latviešiem un citām Austrumu un Centrāleiropas tautām saglabāt šo atmiņu un līdz ar to arī saglabāt "pareizo taisnīguma kompasu šodienas situācijā".

Levits izcēla, ka saieta namiem latviešu vēsturē vienmēr ir bijusi liela nozīme. Pirms 200 gadiem hernhūtiešu saieta nami Vidzemē bija vieta, kur sākās latviešu tautas emancipācija. 100 gadus vēlāk no šiem saieta namiem izauga apzināta latviešu emancipācija.

Levits skaidroja, ka Saietu namam ir arī simboliska nozīme, tā esot vieta, kur iedzīvināt 20.gadsimta vēsturi un nacionālo atmiņu. Kā vēstīja Valsts prezidents, nācijas vēsturei un vēsturiskajai atmiņai ir vajadzīga sava vieta un telpa, kur to var iedzīvināt un parādīt.

Valsts prezidents uzsver, ka vēstures un nacionālās atmiņas zināšanas ir svarīgas nācijas ilgtspējīgai, jo nācija ir paaudžu virtene un paaudzes turas kopā tikai caur vēsturisko, nacionālo atmiņu.

Levits skaidroja: "Tiem, kuri ir nedaudz vecāki, ir jānodod tālāk nācijas nacionālā atmiņa jaunajai paaudzei. Un šajā Saieta namā tas ļoti uzskatāmā un modernā veidā būs iespējams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!