Foto: Māris Morkāns

Rīgas pašvaldības policija (RPP) izsludinājusi iepirkumu trīs apkārtējās vides radīto trokšņu nolasīšanas, mērīšanas un analizēšanas iekārtas, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā.

Paredzamā līguma summa ir 12 597 eiro bez PVN. Pretendentiem pieteikumi jāiesniedz līdz 12. septembrim.

Iepirkums paredz, ka pretendentam jāpiegādā un jāuzstāda trīs trokšņu mērītāju iekārtas ar tiem paredzētu oriģinālo papildaprīkojumu un WEB interfeisu.

Iekārtai jāspēj darboties autonomi un jebkuros Latvijas teritorijā raksturīgajos laikapstākļos, tostarp gaisa temperatūru diapazonā no -20 līdz +40 grādiem.

Tāpat jābūt iespējai sekot līdzi trokšņu monitoringam reālajā laikā un arhīvā, jāpiefiksē trokšņu līmeņu trauksmes, un trauksmes ziņojumā jāpiefiksē decibelu līmeņi un paši audio ieraksti.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz regulāri saņemtām sūdzībām par traucējošiem trokšņiem, sadarbībā ar Rīgas Pilsētas attīstības departamentu plānots izveidot trokšņu pārvaldības sistēmu, kas nodrošinās trokšņu monitoringu un ļaus analizēt to izplatību pilsētā, pausts RPP Stratēģisko uzdevumu plānā 2022.-2024. gadam.

Šādu sistēmu plānots ieviest līdz 2023. gada beigām, pilsētas problemātiskajās vietās izvietojot trokšņu uzraudzības iekārtas, kas ļaušot "apzināt kritiskās vietas pilsētā".

Sākumā, līdz šī gada beigām, paredzēts pilsētā izvietot tehniskos līdzekļus, kas veiks trokšņu monitoringu, savukārt līdz nākamā gada otrajam ceturksnim, balstoties monitoringa datos, plānots veikt trokšņu mazināšanas pasākumus, kā arī sagatavot priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos.

RPP galvenais speciālists sabiedrisko attiecību jautājumos Toms Sadovskis portālam "Delfi" skaidroja, ka šajā gadījumā runa ir gan par satiksmes, gan komersantu izraisītiem, gan publisku pasākumu un citu avotu trokšņiem. "Tiktu veidota trokšņu karte, kuru vēlāk izmantotu trokšņu mazināšanas stratēģijai. Tomēr jāpiebilst, ka šis ir konceptuāls plāns, pie kura detalizētas izstrādes vēl tiek strādāts," stāstīja policijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!