Foto: Privātais arhīvs

"Ieroči, ieroči, ieroči", uz jautājumu, kāds atbalsts no Rietumiem Ukrainai nepieciešams visvairāk, intervijā Latvijas Televīzijā (LTV) atbildēja Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Oleksijs Arestovičs, kurš piektdien ieradies Latvijā.

Protams, ka nepieciešams arī atbalsts ekonomikai, sacīja Arestovičs, bet pamatā nepieciešami ieroči, kas ļautu ātrāk atbrīvot teritoriju un atjaunot ekonomiku.

Viņš LTV sacīja, ka Latvijā ir ieradies neoficiālā vizītē, jo bijis uzaicināts uz Lietuvu un, izmantojot gadījumu, ieradies arī Latvijā, lai pateiktos Latvijas valdībai un tautai par atbalstu, kas izrādīts un sniegts Ukrainai.

"Reizēm man šķiet, ka jūs mums esat atdevuši divas trešdaļas sava aizsardzības budžeta. Tas nozīmē tūkstošiem izglābtu dzīvību," viņš teica.

Arestovičs sacīja, ka Ukrainas spēku uzvaras vērtējot, ir pamats optimismam – tās ir likumsakarīgas sekas situācijas attīstībai. Tas nav nejaušs, bet sistēmisks panākums un turpināsies līdz pilnīgai teritorijas atbrīvošanai.

Ja Ukrainai būs daudz ieroču, tad uzvara varētu būt četru līdz sešu mēnešu laikā, ja ieroču piegādes tempi būs lēnāki, tad līdz nākamā gada pavasarim vai vasarai. Taču gala rezultāts ir neapšaubāms – "Krievija Ukrainā cietīs sakāvi. Garantēti," teica Arestovičs.

Pilnīga Ukrainas uzvara, Arestoviča skatījumā, ir pilnīga Krievijas spēku sakāve Ukrainas teritorijā, kā arī robežu atjaunošanu, kādas tās bija 1991. gada 24. augustā.

Viņš arī paskaidroja savu iepriekšējo izteikumu par Latvijas nepieciešamību gatavoties karam, sakot, ka žurnālisti "klikšķu" dēļ iepriekš viņa teikto esot mainījuši.

Viņš esot teicis, ka "labākais iemesls sagatavoties karam, kaut arī kara iespēja ir pavisam niecīga, jo mēs Krievijas kaujasspējas esam apturējuši uz 10 gadiem, ir dzīvot tā, ka it kā rīt jau sāksies karš. Tas ir tikai sagatavošanās princips, kas nenozīmē, ka rīt jau sāksies karš. Armijai un valdības struktūrām jāgatavojas tā, it kā karš jau sāksies rīt. Militāristiem vienmēr jāgatavojas ļaunākajam variantam, jo, ja tu esi gatavs ļaunākajam variantam, tad esi gatavs visam pārējam".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!