Foto: F64
Veidojot ģimeniskai videi pietuvinātas ilgstošas aprūpes sniegšanas vietas pensijas vecuma iedzīvotājiem, ir plānots fundamentāli mainīt pieeju ilgstošas aprūpes pakalpojuma nodrošināšanā, novēršot institucionālās pazīmes pakalpojuma sniegšanā, pirmdien, 26. septembrī, medijus informēja preses konferencē.

Kā norādīja labklājības ministrs Gatis Eglītis (K), daudziem pansionātu institūciju sistēma asociējas ar kaut ko drūmu, tāpēc ir izstrādāts šis projekts, lai dzīves vidi padarītu pēc iespējas ģimeniskai videi pietuvinātu.

Labklājības ministrijas (LM) Sociālo pakalpojumu un invaliditātes politikas departamenta direktors Aldis Dūdiņš stāstīja, ka šis ir zināmā mērā vēsturisks notikums, jo tas ir jaunums senioru aprūpes pakalpojumu ziņā.

Kā skaidroja ministrijā, plānotais atbalsts ģimeniskai videi pietuvinātu aprūpes pakalpojumu sniegšanas vietas izveidei dos būtisku ieguldījumu, lai palielinātu ģimeniskai videi pietuvinātu pakalpojumu sniedzēju īpatsvaru starp ilgstošas aprūpes pakalpojumu sniedzējiem.

Minētajam mērķim ir plānots izmantot Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumu gandrīz 65 miljonu eiro apmērā. Šī finansējuma ietvaros paredzēts uzbūvēt 71 objektu 18 pašvaldībās. Šajās ēkās paredzēta vieta kopumā 850 senioriem, sacīja Dūdiņš.

Viņš arī norādīja, ka tiek gatavoti Ministru kabineta (MK) noteikumi, kuros tiks noteikti kritēriji, pēc kuriem pašvaldības varēs tikt pie projekta finansējuma un piedalīties atklātā konkursā. "Nākamā gada sākumā varētu notikt konkurss, tiklīdz zināmi uzvarētāji, ķeramies pie reālas būvniecības, lai divu gadu laikā būtu reāli objekti redzami," sacīja Dūdiņš.

Pirmās kārtas projekta finansējuma saņēmējs ir Labklājības ministrijas VSIA "Šampētera nams", un tajā izstrādās tipveida būvprojektu ģimeniskai videi pietuvinātam aprūpes pakalpojumam pensijas vecuma personām. Izstrādātais tipveida būvprojekts būs publiski pieejams un izmantojams jebkuram interesentam.

Kā preses konferencē stāstīja VSIA "Šampētera nams" valdes locekle Inese Muhka, izstrādājot tehnisko specifikāciju un projektējot, izvērtēta un ņemta vērā gan Latvijas, gan citu valstu pieredze – uzklausīti pakalpojumu sniedzēji, apmeklēti objekti un dažādi semināri.

Kā galvenos šī projekta izaicinājumus viņa minēja to, ka nav zināma konkrēta vieta, reljefs, vide, debespuses, iespējamie tehniskie risinājumi, piemēram, apkures veids, ūdens, kanalizācija, jo tas būs tipveida projekts – piemērojams jebkurai vietai un vajadzībai. Muhka norādīja, ka vienīgie punkti, no kuriem nebūs pieļaujamas atkāpes, būs vides pieejamība 100% apmērā, jo ēkas plānotas piemērotas dzīvei senioriem ar visiem iespējamiem funkcionāliem traucējumiem, kā arī ugunsdrošības prasības.

Rezultātā ir plānots uzbūvēt ēku, kas ir divu dzīvokļu mājas tipveida projekts, kuras galvenās pamatnoskaņas būs miers, mājīgums un personīgā brīvība. Katrā dzīvoklī (korpusā) ir plānotas sešas individuālās istabas ar atsevišķu apvienoto santehnikas mezglu, koplietošanas viesistaba apvienota ar virtuvi, mazgāšanas telpa, kas paredzēta guļošo klientu mazgāšanai, personāla telpa, koplietošanas labierīcības, mantu glabātuve, skaidroja Muhka.

Tāpat viņa norādīja, ka kopējais ēkas būvapjoms paredzēts 653 kvadrātmetri, viena korpusa/dzīvokļa platība – 291 kvadrātmetrs, vienas istabas platība – ap 19 kvadrātmetriem, individuālā sanitārā telpa – 5,7 kvadrātmetri, ar virtuvi apvienotā viesistaba – 60 kvadrātmetri, kā arī ieejas apjoms, lai varētu apgriezties ar riteņkrēsliem – 70,6 kvadrātmetri.

Atbildot uz jautājumu, vai būs paredzēta kāda īpaša atlase, kā seniori varēs pieteikties dzīvot tieši šajās jaunajās mītnēs, Dūdiņš sacīja, ka tā ir katras pašvaldības atbildība, kādi dokumenti nepieciešami un kā tiek pieņemts lēmums. Viņš uzsvēra, ka šis projekts nav paredzēts "priviliģētiem cilvēkiem", bet prognozēt, cik mēnesī varētu vienam cilvēkam izmaksāt dzīve jaunā projekta ēkā, viņš nevarēja, jo pa vairākiem gadiem, kamēr šīs ēkas uzbūvēs, cenas var mainīties.

Paredzēts, ka pirmās pašvaldības sāks būvēt projektus jau nākamā gada laikā, sacīja labklājības ministrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!