Foto: LETA

Lielākajā daļā Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) nodaļu ir būtiski samazinājušās rindas uz pases un eID kartes noformēšanu un saņemšanu – pakalpojums ir brīvi un ātri pieejams rindas kārtībā, neveicot iepriekšēju pierakstu, portālu "Delfi" informēja PMLP, aicinot neatlikt dokumentu formēšanu uz vēlāku, bet darīt to laicīgi.

PMLP atgādina, ka visās 29 nodaļās pakalpojums tiek sniegts katru darba dienu. Primāri tas notiek rindas kārtībā – nav jāveic iepriekšējs pieraksts, lai saņemtu pakalpojumu, – lai noformētu un saņemtu dokumentus, Latvijas iedzīvotāji var vienkārši doties uz jebkuru PMLP nodaļu.

Iepriekšējs pieraksts ir būtiski samazināts ar mērķi apkalpot klientus galvenokārt rindas kārtībā, kas ļauj apkalpot par 25% vairāk klientu, nekā sniedzot pakalpojumu tikai pēc iepriekšēja pieraksta, norāda pārvaldē.

PMLP vadītāja Maira Roze uzsvērusi, ka ir svarīgi neatlikt dokumentu noformēšanu uz pēdējo brīdi un aicina to darīt jau tagad.

Lai padarītu pakalpojumu klientiem ērtāku, 25 nodaļās ieviesta iespēja iestāties rindā attālināti, izmantojot "Qticket" mobilo lietotni, kas ļauj iestāties rindā, vēl esot mājās vai darbā, un doties uz nodaļu saņemt pakalpojumu tikai tad, kad tuvojas pakalpojuma saņemšanas laiks.

Jau vēstīts, ka Saeima 30. augustā, ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņēma Iekšlietu ministrijas (IeM) izstrādātos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredz, ka Latvijas pilsoņi, kuriem personu apliecinošu dokumentu derīguma termiņš ir beidzies no 2020. gada 1. marta, varēs piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Ar grozījumiem likumā noteikts, ka gadījumos, ja Latvijā izsniegtam Latvijas pilsoņa, nepilsoņa vai bezvalstnieka personu apliecinošam dokumentam – pasei vai personas apliecībai jeb ID kartei – beidzies derīguma termiņš, sākot ar 2020. gada 1. martu, to varēs izmantot personas identificēšanai līdz 2023. gada 30. aprīlim, ja tas nav kļuvis nederīgs citu iemeslu dēļ, piemēram, ticis sabojāts vai mainījusies dokumentā ierakstītā informācija.

Personām, kurām pases un ID kartes derīguma termiņš beidzies no 2020. gada 1. marta, netiks piemērots sods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!