Foto: LETA

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) vēstulē Latvijas amatpersonām un Veselības ministrijai (VM) pauž protestu un dziļu neizpratni par ministrijas lēmumu atsaukt no amata Nacionālā rehabilitācijas centra (NRC) "Vaivari" ilggadējo valdes priekšsēdētāju Andu Nulli, paziņojumā medijiem norāda biedrība.

Vēstule nosūtīta Valsts prezidentam Egilam Levitam, premjeram Krišjānim Kariņam (JV) un VM.

LĀB valdes ieskatā VM valsts sekretāre Indra Dreika ir pieņēmusi katastrofālu, veselības aprūpei un pacientiem absolūti kaitniecisku un nozares profesionāļiem pilnīgi nesaprotamu lēmumu, kas nodara kaitējumu nacionālai drošībai un stabilitātei svarīgajai veselības nozarei.

LĀB aicina valsts augstākās amatpersonas aktīvi iesaistīties šī jautājuma taisnīgā noregulējumā.

Vēstulē biedrība pauž neizpratni, ka VM savu pēkšņo lēmumu pamato ar interešu konflikta situāciju, kurai vairāk nekā astoņus gadus atpakaļ pēc VM un KNAB pārbaudes jau tika rasts tiesisks risinājums. Lai varētu izvairīties no interešu konflikta, jebkura lēmuma pieņemšana, kas varētu būt saistīta ar Nulles tuviniekiem vai uzņēmumu, kurā viņa nelielā slodzē ir darba ņēmēja un strādā kā ģimenes ārste (lai saglabātu ārsta sertifikātu), tika deleģēta otram NRC "Vaivari" valdes loceklim, norāda biedrība.

Vēstulē valsts augstākajām amatpersonām un VM teikts, ka bažas par ministrijas pēkšņā lēmuma politisko raksturu vairo fakts, ka lēmums steigā pieņemts laikā, kad notiek ne tikai jaunās valdības veidošana un nākamās VM politiskas vadības izraudzīšanās, bet arī konkurss uz NRC "Vaivari" valdes priekšsēdētāja un valdes locekļu vietām, kurā savu kandidatūru pieteikusi arī Nulle.

"Atgādinām, ka valsts un tās institūciju pienākums ir nodrošināt, lai ārstniecības iestādes Latvijā vadītu nozares profesionāļi ar atbilstošu izglītību un pieredzi, īpaši ārkārtas situācijā kādu piedzīvojām Covid-19 pandēmijas laikā un pašlaik, kad mums tepat blakus norisinās Krievijas-Ukrainas karš," teikts vēstulē.

Jau vēstīts, ka otrdien VM no amata atsauca līdzšinējo "Vaivari" valdes priekšsēdētāju Nulli saistībā ar uzticības zaudēšanu.

Kā norāda ministrija, dienesta pārbaudē tika konstatētas vairākas nepilnības Nacionālā rehabilitācijas centra pārvaldībā, tāpēc valdes priekšsēdētāja nevar turpināt darbu, jo viņas rīcība neatbilst krietnam un rūpīgam saimniekam.

Nulle pārmetumiem nepiekrīt un ir neizpratnē, kādēļ no jauna tiek "cilātas" lietas, kas tikušas atrisinātas pirms desmit gadiem. Viņa savu atsaukšanu no amata saista ar Dreikas izvērstu mobingu.

Nulle valdes priekšsēdētājas amatā bija no 2011. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!