Foto: Rīgas dome

Šogad valsts svētku noformējuma un satura idejiskais vadmotīvs Rīgā ir iekšējās brīvības neatkarība no ārējiem apstākļiem, par ko savā dzejā runājis Knuts Skujenieks, portālu "Delfi" informēja Rīgas domē.

Līdz ar to uz pilsētvides stendiem un afišu stabiem lasāmas Knuta Skujenieka dzejas rindas, kā arī stāsti par latviešu dzimtās glabātiem karogiem, kas, pārdzīvojot dažādus laikus Latvijas vēsturē, saglabāti un godā turēti līdz pat mūsdienām.

Pilsētvidē atgriezušās arī jau pērn iepazītās desmit gaismas instalācijas ar latviešu tautasdziesmu spēka vārdiem, kas šogad atrodamas Rīgas centrā un vairākās apkaimēs: Teikā, Imantā, Zolitūdē, Ziepniekkalnā, Vecmīlgrāvī, Maskavas forštatē un Pļavniekos.

Papildus tam pie vairāk nekā 1000 apgaismes stabiem un Rātsnama izvietotas vertikālās karoglentes, un svētku noformējumu papildina karogkonstrukcijas.

Lāčplēša dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltīto pasākumu programmas īstenošanas kopējās izmaksas šogad ir 169 827 eiro. Savukārt izmaksas par pilsētvides noformējumu ir 94 469 eiro. Kopumā gan programmu, gan pilsētvides noformējumu izmaksas veido 264 296 eiro.

Lai gan izmaksas no gada uz gadu nav salīdzināmas, Rīgas domē aicina ņemt vērā, ka situācija pasaulē un Covid-19 pandēmijas sekas atstājušas ietekmi arī uz kultūras nozari, sadārdzinot dažāda veida pakalpojumus.

Gan mākslinieku pakalpojumi, gan tehniskais nodrošinājums šobrīd – 2022. gadā – izmaksājot vairāk. Vienlaikus arī domē vērš uzmanību, ka kopumā kultūras pasākumiem galvaspilsētā šogad ir lielāks budžets nekā Covid-19 pandēmijas laikā, kad publiski pasākumi ilgstoši nevarēja notikt vispār.

Par to liecina arī domes apkopotie dati par svētku izmaksām. Piemēram, 2020. gadā kultūras pasākumiem novembrī tika atvēlēti 160 689 eiro, bet valsts svētku pilsētvides noformējumam – 90 676 eiro, savukārt jau gadu vēlāk, kad valstī bija noteikti ierobežojumi saistībā ar augstu Covid-19 izplatību, atvēlētās summas saruka līdz 54 962 eiro kultūras pasākumu pozīcijā un līdz 51 308 eiro svētku noformējuma pozīcijā.

Tāpat domē atzīmē, ka šogad radusies līdzekļu ekonomija, ņemot vērā, ka līdz ar energoresursu cenu pieaugumu nenotiks "Staro Rīga" gaismas festivāls. Pēc domes datiem, tas pērn izmaksājis 212 033 eiro.

Svētku noformējumam Rīgā šogad meklēti alternatīvi risinājumi. Tiks izmantotas energoefektīvākas lampiņas, būs dzīvā uguns un dažādi dizaina objekti, kas nav tik ļoti saistīti ar elektrības izmantošanu un tērēšanu.

Kopumā dome šogad izvietojusi 1073 vertikālās karoglentes ielu apgaismojuma stabos un kontakttīklu balstos. Tāpat 15 karoglentes izvietotas pie trīs pilsētas robežzīmēm, kā arī četras – Rātsnama fasādē.

Vienlaikus sagatavoti trīs valsts karogi Lielirbes ielas stacionārajos mastos un izveidotas 28 karogu vides objektu vietas 11. novembra krastmalā, kā arī Uzvaras bulvāra un Raņķa dambja krustojumā. Tāpat vēl 18 karogu vides objektu vietas izveidotas Brīvības gatves un Gustava Zemgala gatves krustojumā, tramvaja galapunktā Juglā, kā arī Jūrmalas gatves un Dzirciema ielas krustojumā. Trīs karogi mobilajos mastos izvietoti arī Āgenskalna tirgus priekšlaukumā.

Svētku noformējumā ietilpst arī Neatkarības laukumā izveidots vides objekts "Liesma", kā arī desmit gaismas dizaina objekti "Tautasdziesmu rindas", kas uzstādīti Ziedoņdārzā, Neatkarības laukumā, tramvaja galapunktā Imantā, Arkādijas parkā, Anniņmuižas ielā 20, Saulkalnes ielas un Valdeķu ielas krustojumā, Augusta Dombrovska ielas un Balāsbaznīcas ielas krustojumā, Daugavpils ielā 31, Brīvības gatvē starp Ropažu un Brīvības ielu, kā arī Andreja Saharova ielā pie tirdzniecības centra "Tālava".

Šogad svētku noformējumā iekļauti arī grafiskās identitātes plakāti, kas izvietoti 30 horizontālajos informācijas stendos un četros vertikālajos stendos. Tāpat šādi plakāti izvietoti 85 afišu stabos un 17 afišu stendos, kā arī Kongresu nama fasādē.

Svētku noformējumā iekļausies arī pieci 18. novembra pasākumu ugunsformējumi Doma laukumā, pie VEF Kultūras pils, Arkādijas parkā, Latgales dārzā un pie kultūras pils "Ziemeļblāzma". Svētku centrālais ugunsformējums būs Bastejkalnā, pilsētas kanālā un kanāla tiltos.

Ar Rīgas pašvaldības organizētiem un Lāčplēša dienai veltītiem pasākumiem plašāk var iepazīties tīmekļvietnē "https://svetki.riga.lv". Svētku programmas bukleti pieejami arī Rīgas pašvaldības bibliotēkās, kultūras centros, Apkaimju iedzīvotāju centru klientu apkalpošanas punktos, kā arī Rīgas Tūrisma informācijas centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!