Foto: LETA

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 29. novembrī, otrajā lasījumā neatbalstīja izmaiņas Ministru kabineta iekārtas likumā, ar kurām iecerēts izveidot Klimata un enerģētikas ministriju.

Pēc tam, kad Saeimas komisija izskatīja iesniegtos 25 priekšlikumus likuma grozījumiem, vairums komisijas locekļu likumprojektu tomēr neatbalstīja nedz saturiski, nedz arī atbalstīja tā virzīšanu izskatīšanai Saeimas sēdē.

Par likuma izmaiņu virzību atbildīgā komisija otrdien skatīja politisko spēku priekšlikumus regulējumam, dažus atbalstot un dažus noraidot.

Piemēram, partija "Progresīvie" rosināja komisiju lemt par vides jomas iekļaušanu jaunajā ministrijā. Partija jau iepriekš pauda, ka klimata politika un vides politika ir cieši saistītas, to mākslīga atdalīšana un vides jomas simboliska nesaukšana vārdā ir nopietns brīdinājuma signāls visiem, kam rūp Latvijas vides un dabas aizsardzība. Šo priekšlikumu atbalstīja arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas pārstāvji.

Tomēr Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis skaidroja, ka "vide" jau ir ietverta Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) nosaukumā, tāpēc, ietverot vārdu "vide" jaunas ministrijas nosaukumā, būtu jāmaina VARAM nosaukums.

Savukārt ZZS frakcija rosināja vēl vairāk paplašināt jaunās ministrijas atbildības jomas, tajās ietverot ekonomiku, klimatu, vides aizsardzību un enerģētiku. Komisijas vairākums neatbalstīja nedz "Progresīvo", nedz ZZS priekšlikumus.

Atbalstu neguva arī partijas "Stabilitātei!" frakcijas priekšlikums vispār neveikt grozījumus Ministru kabineta iekārtas likumā, kā arī komisija neatbalstīja "Latvija pirmajā vietā" priekšlikumu apvienot VARAM un Ekonomikas ministriju.

Lemjot par visu likumprojektu kopumā, to neatbalstīja seši komisijas locekļi, bet atbalstīja pieci, tādējādi likumprojekts neguva komisijas atbalstu.

Saeimas Juridiskā biroja pārstāvis skaidroja, ka praksē iespējams nošķirt divus balsojumus - par likumprojektu un par tā virzīšanu izskatīšanai Saeimā. Juridiskās komisijas vadītājs Andrejs Judins (JV) papildināja, ka parasti komisija balso vienreiz – par likumprojekta saturu un tā virzīšanu izskatīšanai Saeimā. Viņš piebilda, ka ir gadījumi, kad likumprojekts netiek atbalstīts saturiski, bet šādā gadījumā iespējams otrs balsojums – to nodot izskatīšanai Saeimā, lai gala lēmumu par likuma izmaiņām pieņemtu parlamenta vairākums.

Tā kā komisijas vadītājs iepriekš aicināja deputātus balsot par atbalstu likumprojekta saturam un tā virzīšanu izskatīšanai Saeimā, bet komisijas deputāti to neatbalstīja, tad no balsojuma izriet, ka minētais likumprojekts tomēr netiks skatīts ceturtdien, 1. decembrī, gaidāmajā Saeimas sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!