Foto: LETA

Slimnīca ir gatava konstruktīvai sarunai ar stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" LOR ārstiem, kuri iesnieguši atlūgumus, lai rastu samērīgu kompromisu un vienotos par darba attiecību turpināšanu, portālu "Delfi" informēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) preses sekretāre Ilga Namniece.

Slimnīca izplatījusi paziņojumu medijiem pēc Latvijas Televīzijas sižeta raidījumā "Panorāma", kurā atainota situācija, ka trīs vadošie LOR speciālisti uzteikuši darbu "nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ un tāpēc, ka ilgstoši neesot saņēmuši atbilstīgu materiāltehnisko nodrošinājumu darbam".

Kā norāda Namniece, slimnīcas ieskatā LTV sižetā ir neobjektīvi un nepilnīgi atainota situācija saistībā ar ārstu iesniegtajiem atlūgumiem un to iesniegšanas patiesajiem iemesliem. "Pēc sižeta noskatīšanās rodas priekštats, ka runa ir vien par pāris simtiem eiro algas pielikumu un ilgstošu atpalicību apgādē ar jaunākajām medicīnas tehnoloģijām un instrumentiem. Tas neatbilst patiesībai," uzsver Namniece.

Slimnīcā informē, ka tikai pēdējā gada laikā stacionāram "Latvijas Onkoloģijas centrs" piegādātas vai tiks piegādātas jaunākās medicīnas tehnoloģiju iekārtas un instrumenti vairāk nekā septiņu miljonu eiro vērtībā. To vidū ir magnētiskās rezonanses iekārta, četri operāciju galdi, 4K laproskopijas torņi, infūzijas sūkņi, specializētais LOR aprīkojums un instrumenti, lineārais paātrinātājs un scintigrāfijas iekārta un vēl liels skaits citu iekārtu un instrumentu.

Jautājumā par prasību iegādāties jaunākās paaudzes specializēto ķirurģisko mikroskopu LOR aplikācijām un specializēto CO2 lāzeru LOR aplikācijām 240 000 eiro vērtībā, slimnīcas valde paātrinātā kārtībā ir apstiprinājusi iepirkuma procedūras uzsākšanu un minētās iekārtas tuvāko trīs mēnešu laikā būs iepirktas un piegādātas, skaidroja Namniece.

Savukārt, komentējot jautājumu par atalgojuma apmēru, Namniece norāda, ka slimnīcas viedoklis tika parādīts tikai daļēji, atskaņojot atsevišķus fragmentus no valdes locekļa, profesora Haralda Plauža teiktā.

"Šobrīd vidējā darba samaksa (pirms nodokļu nomaksas) stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" LOR specializācijas ārstiem, kuri uzrakstījuši atlūgumus, ir virs 4 500 eiro. Izteiktā prasība saņemt darba samaksu – vismaz 7 500 eiro apmērā (pirms nodokļu nomaksas) ir šobrīd neizpildāma. Slimnīca kā valsts kapitālsabiedrība šobrīd nevar atļauties tik krasu atalgojuma palielinājumu, turklāt tas būtu negodīgi arī attiecībā pret citiem ārstiem, kuri strādā ar ne mazāku intensitāti un darba apjomu un šobrīd saņem krietni mazāku atalgojumu," uzsver RAKUS.

Namniece akcentē – slimnīca nevar piekāpties neizpildāmām prasībām.

Vienlaikus RAKUS informē, ka šobrīd tiek veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai darba attiecību pārtraukšanas gadījumā nākamgad nodrošinātu visu onkoloģisko pacientu aprūpi un LOR nodaļa varētu turpināt darbu.

Jau ziņots, ka Latvijas Onkoloģijas centrs (LOC), iespējams, tuvākajā laikā varētu zaudēt uzreiz trīs vadošos LOR speciālistus - un līdz ar to veselu nodaļu, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!