Foto: DELFI

Neskatoties uz ledus gājumu Daugavā un plūdiem Jēkabpilī, patlaban hidroelektrostaciju (HES) darbība nav apdraudēta, šodien pēc Krīzes vadības padomes sēdes apliecināja AS "Latvenergo" HES tehniskais direktors Andris Zēģele.

Viņš skaidroja, ka pašlaik upē plūstošā vižņu masa līdz hidrobūvēm nenonāk, jo tā izkliedējas ūdenskrātuves teritorijā. Zēģele sacīja, ka pašlaik Pļaviņu HES hidroloģiskā būve ir gatava uzņemt esošo vižņu vilni.

Vienlaikus, lai nodrošinātu HES drošību, "Latvenergo" seko līdz notikumu attīstībai un nedaudz samazināja ūdens līmeni.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) preses konferencē piebilda, ka HES atvēršana vai aizvēršana nav un nebūs politisks lēmums, jo tas ir inženiertehnisks jautājums. No valsts pārvaldes puses situāciju HES uzrauga Valsts Vides dienests.

Jau ziņots, ka Daugavā pie Jēkabpils no upes augšteces turpina nākt klāt jauni vižņi, applūst plašas teritorijas. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests kopš 8. janvāra izglābis 34 cilvēkus no applūdušajām teritorijām.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ziņo, ka sestdien pulksten 21.50 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedzis 8,81 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta. Nakts laikā ūdens līmenis nedaudz nokrities, taču aizvien pārsniedz sarkanā brīdinājuma kritēriju - 8,4 metru atzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!