Foto: F64

Šobrīd Jēkabpilī ir ļoti laba dienestu sadarbība, tāpēc nav nepieciešams izsludināt ārkārtējo situāciju plūdu dēļ. Vienlaikus valdība ir gatava ātri pieņemt lēmumu, ja gadījumā pašvaldība uzskatīs, ka tāda ir nepieciešama, svētdien preses konferencē pēc krīzes vadības padomes sēdes pauda premjers Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš norādīja, ka Latvijā likumi un procedūras ir izstrādātas labi un šobrīd visi iesaistītie dienesti plūdu skartajā Jēkabpilī labi un koordinēti strādā.

Viņš pauda, ka plūdi ir reģionāla mēroga katastrofa, tāpēc šajā gadījumā lēmumus pieņem pašvaldības civilās aizsardzības komisija. Pagaidām ārkārtējo situāciju reģionā izsludināt nav nepieciešams, taču valdība ir gatava to darīt, ja to prasīs pašvaldības vadītājs.

Tas varētu notikt gadījumā, ja nepieciešama piespiedu iedzīvotāju evakuācija no plūdu apdraudētajām vietām, norādīja Kariņš.

Premjers situāciju reģionā raksturoja kā nopietnu, vienlaikus 25 kilometru garš vižņu sastrēgums nav situācija, ko varētu risināt ar Daugavas HES nolaišanu.

Kariņš uzsvēra, ka iedzīvotājiem ir jāseko līdzi atbildīgo iestāžu norādēm, īpaši saistībā ar evakuāciju, jo tās ir balstītas uz aprēķiniem, cik plaši šie plūdi varētu izvērsties.

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP) norādīja, ka situācija ir normalizējusies, taču tāpat ir bīstama un smaga, jo aizsargdambis iztur ļoti lielu pārbaudījumu.

Jēkabpils ir pieņēmusi lēmumu uz trim dienām slēgt skolas, lai varētu atslogot pilsētu no liekas kustības.

Kariņš arī apliecināja, ka brīdī, kad situācija Jēkabpilī būs normalizējusies, varēs redzēt zaudējumus un valdība skatīs, kā pilsētai palīdzēt likvidēt sekas un samazināt zaudējumus.

VUGD priekšnieka vietnieks Mārtiņš Baltmanis norādīja, ka dienests jau kopš piektdienas visus iedzīvotājus apziņo par nepieciešamību evakuēties, vienlaikus ir cilvēki, kas no tās atsakās. Savukārt ja situācija sāk kļūt bīstama, cilvēki tiek glābti. Dienesta dati rāda, ka no 8. janvāra jau ir izglābti 34 cilvēki.

Dienests notikuma vietā ir pārdislocējis plūdu moduļus un mobilizējis spēkus, un šobrīd tiek darīts viss iespējamais, lai aizsargdambis spiedienu izturētu.

Savukārt LVĢMC Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna norādīja, ka šobrīd ūdens līmenis Jēkabpilī ir samazinājies par 40 centimetriem, taču viņš iesaka to vērtēt ar piesardzīgu optimismu.

Vižņu ir ļoti daudz un turpina nākt jauni, to sastrēgums ir milzīgs un pie jaunas vižņu kustības ir gaidāmas jaunas ūdens svārstības, kas varētu ietekmēt arī Pļaviņu apkārtni.

Vīksna norādīja, ka tuvākās 4-5 dienas būs atkusnis, kam sekos sala periods un situācija atkal var kļūt bīstamāka.

Jau ziņots, ka Jēkabpils jau vairākas dienas cīnās ar plūdiem un pastāv bažas par aizsargdambja izturību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!