Foto: Ilmārs Znotiņš, prezidenta kanceleja

Pirmdien, 23. janvārī, Valsts prezidents Egils Levits vizītē Lielvārdē apskatīja helikopterus "Black Hawk", ko Latvija pagājušā gada nogalē saņēma no Amerikas Savienotajām Valstīm, "Delfi" informēja prezidenta kancelejā.

Pēc helikopteru apskates un sarunām ar Latvijas Gaisa spēku pilotiem Valsts prezidents uzsvēra, ka šie helikopteri ir liels pienesums Latvijas gaisa spēku jaudai.

"Šādus helikopterus var izmantot arī civilajai aizsardzībai – gan, piemēram, ugunsgrēku gadījumā, gan cilvēku glābšanā. Mūsu gaisa spēki ir augsti kvalificēti; mēs sūtam savus cilvēkus uz mācībām – uzlabojam mūsu bruņoto spēku kapacitāti, uzlabojam kā militārās, tā civilās aizsardzības spējas. Iepriekšējos helikopterus mēs nododam Ukrainai, viņi prot ar tiem apieties," norādīja Levits.

Valsts prezidents arī apskatīja Latvijā ražotās "Tarragon" lidmašīnām, kas paredzētas pilotu kvalifikācijas uzturēšanai.

"Pasūtīt lidmašīnas ārvalstīs ir laikietilpīgs process, un tas ir lieliski, ka mums ir šī inženierzinātņu kapacitāte uzbūvēt lidmašīnas, kas ir vienas no labākajām šādu lidmašīnu vidū. Varam lepoties ar mūsu inženieru spējām," teica Levits.

Jau vēstīts, ka Latvija šogad plāno apmācīt 2000 Ukrainas karavīru, kā arī tuvākajā laikā piegādās Ukrainai desmitiem "Stinger" pretgaisa aizsardzības sistēmas, divus Mi-17 helikopterus, desmitiem ložmetējus un to munīciju, desmitiem bezpilota lidaparātus, kā arī rezerves daļas haubicēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!