Foto: Publicitātes foto

Lai nodrošinātu valsts valodas prasmes pārbaudes norisi Krievijas Federācijas pilsoņiem, ir izstrādāta atsevišķa kārtība, kā un kad pretendenti reģistrēsies pārbaudījumam. Paredzēts, ka reģistrēšanās pārbaudījumam būs no 1. februāra līdz 24. martam, liecina Valsts Izglītības satura centra (VISC) publiskotā informācija.

Pārbaudes norise plānota no 11. aprīļa līdz 31. jūlijam Rīgā, Daugavpilī un Liepājā.

Lai reģistrētos pārbaudījumam, jāiesniedz iesniegums, aizpildot iesnieguma veidlapu, kas pieejama VISC mājaslapā. Fails lejupielādei pieejams šeit VISC mājas lapā.

Iesniegumā nav jānorāda konkrēta pārbaudes adrese un laiks, bet, ja pretendents vēlas, tad var norādīt pilsētu, kurā to vēlas kārtot – Liepājā, Rīgā vai Daugavpilī.

Iesniegumu pretendents var iesniegt vēstulē, sūtot to pa pastu un adresējot VISC, Valsts valodas prasmes pārbaudes nodaļa, Vaļņu iela 2, Rīga, LV-1050. Centrā norāda, ka pasta zīmogam jābūt uzliktam ne vēlāk kā 10 darbdienas pirms 2023. gada 24. marta.

Tāpat iesniegumu iespējams iesniegt elektroniskā dokumenta formā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu. VISC oficiālā elektroniskā adrese: visc@visc.gov.lv.

Iesniegumu iespējams iesniegt personīgi, taču tad ierašanās iepriekš jāpiesaka telefoniski. Lai pieteiktos, jāzvana uz tālruņa numuru pilsētā, kurā gribat kārtot pārbaudi:

Tad jāsaskaņo ierašanās laiks un vieta, jāierodas klātienē noteiktajā laikā. Pirms ierašanās klātienē gan nepieciešams aizpildīt iesnieguma veidlapu.

VISC vēsta, ka reģistrācijas vietas un darba laiks ir:

Rīgā, Strūgu ielā 4

  • No 1. februāra līdz 24. martam.
  • Darba dienās: 9.00–12.30, 13.00–17.00

Liepājā, Lielā ielā 14

  • 24. februārī 11.00–17.00
  • 25. februārī 9.00–16.00

Daugavpilī, Saules ielā 38

  • 10. februāris 11.00-17.00
  • 11. februāris 9.00-15.00
  • 20. februārī 11.00–17.00
  • 21. februārī 9.00–17.00
  • 22. februārī 9.00–15.00.

Reģistrējoties pārbaudei, pretendentam tiks piešķirts unikāls kods.

Sākot ar 27. martu, VISC tīmekļvietnē būs informācija par konkrētu pārbaudes laiku un vietu, ko pretendents tīmekļvietnē varēs atrast pēc unikālā koda.

VISC atzīmē, ka tad, ja pretendents nevarēs atrast informāciju VISC tīmekļvietnē, viņš var zvanīt pa tālruņiem 67281232; 67814480; 60001613.

VISC uzsver, ka, lai labāk sagatavotos pārbaudei, VISC tīmekļvietnē atrodama pārbaudes programma katram no sešiem valodas prasmes līmeņiem un pakāpēm. Programmā ir formulētas prasības un uzdevumu paraugi katram līmenim un pakāpei.

Ja persona nenokārto pārbaudi nepieciešamajā valsts valodas līmenī un pakāpē (A2), tā reģistrējas pārbaudei atkārtoti. Pārbaudi atkārtoti var kārtot ne agrāk kā vienu mēnesi pēc iepriekšējā lēmuma saņemšanas.

Par valsts valodas prasmes pārbaudi jāmaksā valsts nodeva – 52 eiro. Nodevu maksā persona, kura nav Latvijas pilsonis, Latvijas nepilsonis vai Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Ekonomikas zonas valsts vai Šveices Konfederācijas pilsonis (trešo valstu pilsoņi).

Valsts nodevu nemaksā personas, kas atbilst Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā noteiktam Ukrainas civiliedzīvotāju statusam.

Tāpat no valsts nodevas samaksas ir atbrīvoti tie trešo valstu pilsoņi, kuriem Latvijā piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās personas statuss.

Ierodoties uz pārbaudi, personai būs jāuzrāda dokuments, kas apliecina šo statusu. Ja tiek konstatēts, ka persona neuzrāda minēto dokumentu un valsts nodevu nav samaksājusi, tad norises vadītājam ir tiesības neļaut kārtot pārbaudi.

Plānots, ka regulārās valsts valodas prasmes pārbaudes bezdarbniekiem, darba meklētājiem, Ukrainas civiliedzīvotājiem un citiem interesentiem atsāksies 2023. gada februāra otrajā pusē.

"Delfi" jau rakstīja, ka pērnā gada 24. septembrī stājās spēkā vairāki grozījumi Imigrācijas likumā. Tajos noteikta nepieciešamība daļai cilvēku kārtot valsts valodas prasmes pārbaudi. Valsts valodas prasmes kārtošana attiecas uz Latvijā dzīvojošiem ārvalsts pilsoņiem, kuri pirms citas valsts pilsonības iegūšanas ir bijis Latvijas pilsonis vai nepilsonis.

Pēc grozījumiem Imigrācijas likumā tiesību akta pārejas noteikumi paredz, ka Krievijas pilsonim, kas ir saņēmis pastāvīgās uzturēšanās atļauju saskaņā ar iepriekš minēto likuma nosacījumu, pastāvīgās uzturēšanās atļauja ir derīga līdz 2023. gada 1. septembrim.

Ja persona vēlas atkārtoti saņemt pastāvīgās uzturēšanās atļauju, tai līdz 2023. gada 1. septembrim PMLP jāiesniedz dokumenti, kas apliecina nokārtotu valsts valodas prasmes pārbaudi vismaz pamata līmeņa otrajā pakāpē (A2).

Valsts valodas prasmes apliecības ir derīgas, ja tās izdotas, sākot ar 2001. gada 1. februāri, un kurās ir vismaz vērtējums 1B vai A2. Tikmēr nederīgas ir visas apliecības, kuras izsniegtas līdz 2001. gada 31.janvārim.

Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm prasība par valsts valodas zināšanu prasmju apliecinājumu varētu attiekties uz aptuveni 21 000 cilvēku.

VISC ir aicinājis personas, kurām jākārto valsts valodas prasmes pārbaude pastāvīgās uzturēšanās atļaujas saņemšanai, savlaicīgi reģistrēties pārbaudei.

Pastāvīgās uzturēšanās atļauja tiks atņemta (tās vietā izsniegs termiņuzturēšanās atļauja uz vienu gadu) tām personām, kuras nevarēs pierādīt atbilstošas valodas zināšanas.

Lai pierādītu latviešu valodas zināšanas, cilvēkam jāiegūst VISC izsniegts dokuments par atbilstību A2 valsts valodas zināšanu līmenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!