Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Aizvadītajā nedēļā starptautiskajā Normana Menlija lidostā Jamaikā policija aizturējusi kādu 30 gadus vecu Latvijas pilsoni par mēģinājumu no valsts izvest narkotikas, vēsta vietējais medijs "Jamaica Observer". Aizturētā vīrieša draugi vietnē "Facebook" apgalvo, ka viņš ticis iegāzts, turklāt esot bažas, ka tiek liegts Latvijas konsulārais atbalsts.

Medijs ziņo, ka Jamaikas narkotiku nodaļas policisti latvieti aizturēja 10. martā ap pulksten 19.30 – pēc tam, kad viņš bija reģistrējies lidojumam uz Apvienoto Karalisti. Pārbaudot viņa personīgās mantas, policisti atraduši 10 taisnstūrveida paciņas ar pulverveida vielu, tostarp, iespējams, kokaīnu. Vīrietis aizturēts aizdomās par Bīstamo narkotiku likuma pārkāpumu.

Savukārt Jamaikā aizturētā vīrieša draugi sociālajā vietnē "Facebook" 15. martā vēstīja, ka apcietināto sauc Reinis Upenieks un ka viņš ticis iegāzts. Kāds Reiņa paziņa Jamaikā esot viņam lūdzis uz Apvienoto Karalsti nogādāt rumu. Reinim "duty free" zonā lidostā iedota aizzīmogota kaste. Vīrietis grasījies to atvērt, lai pārliecinātos, vai iekšā tiešām rums, taču viņam to liedza.

Publiskā ieraksta autors arī klāstīja, ka Reinis pašlaik aizturēts, viņam ir advokāts un viņš vienu reizi ticies ar Latvijas goda konsulu Jamaikā, kādu vietējo pilsoni. Tiesa gan, otrreiz konsuls pie Reiņa neesot pielaists. Draugi publiski lūdza sabiedrības un Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) atbalstu, lai drošinātu, ka Reiņa tiesības svešajā valstī tiek ievērotas.

Publiskais palīdzības lūgums pašlaik gan vairs nav pieejams. Dienu vēlāk pēc tā publiskošanas, proti, 16. martā, tas ir dzēsts.

ĀM Komunikācijas pārstāvju sniegtajā atbildē sacīts, ka ministrija un Latvijas tiesībsargājošās iestādes ir informētas par Latvijas pilsoņa aizturēšanas faktu Jamaikā un viņa atrašanās vietu. Ārlietu ministrijas konsulārās amatpersonas Rīgā esot regulārā saziņā ar Latvijas goda konsulu Jamaikā.

"Goda konsuls ir pārliecinājies, ka pirmstiesas aizturēšanas iestādē apstākļi ir atbilstoši, aizturētajam ir advokāts, kurš sniedz viņam nepieciešamo atbalstu. Tāpat konsulārās amatpersonas uztur regulāru saziņu ar pilsoņa ģimeni Latvijā," norāda ārlietu ministrija.

Tomēr vienlaikus ĀM neesot tiesību iejaukties tiesu, policijas, tiesu aizsardzības iestāžu darbībā, ja Latvijas valstspiederīgais ārvalstī ir izdarījis likumpārkāpumu.

ĀM tāpat nevarot panākt labākus ieslodzījuma apstākļus cietumā nekā vietējiem iedzīvotājiem, kā arī nesniedz juridiskas konsultācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!